Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dnes bych chtěl hovořit o hře Alien vs Predator. Ne, nebudu mluvit o PC hře z roku 1999! (O té možná někdy příště.) Vrátím se v čase ještě o několik let dříve, a to do roku 1994. V roce 1994 vyšla hra Alien vs Predator pro konzoli Atari Jaguar.

Možná se někteří ptáte: „Co je to sakra Atari Jaguar?!“ Inu, jednalo se o takovou poněkud zvláštní herní konzoli s ještě o něco zvláštnějším ovladačem. V devadesátých letech jsme tuhle konzoli měli doma. Můj starší brácha ji donesl v igelitce a vysypal na zem i se všemi dráty, ovladači, adaptérem a kazetkami. Zapojili jsme to všechno dohromady i s televizí a mohlo se hrát.

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Atari Jaguar - ukradeno z wiki

Mimochodem, kdybyste to náhodou nevěděli, jaguár je také velká kočkovitá šelma :)

O čem, že tahle hra je? V roce 1979 se objevil film Alien (Vetřelec), což je sci-fi horror Ridleyho Scotta. Tenhle film nám představil ufouna jménem Xenomorph. Toho nadesignoval švýcarský umělec H. R. Giger. V roce 1987 přišel do kin také sci-fi horror Predator, kde hlavní postavu ztvárnil Arnold Schwarzenegger. Tenhle film nám představil zvláštního humanoidního ufouna, který byl vybaven hromadou pokročilých technologií.

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Hra za vojáka

Tihle dva ufouni spolu neměli nic moc společného, přesto existuje řada videoher, kde se vyskytují oba. Plus v roce 2004 také přišel do kin film Alien vs. Predator. A proč tomu tak je? Proč tyhle dva zcela odlišné tvory někdo pořád sjednocuje? Inu, může za to ve skutečnosti komix Alien vs. Predator, který poprvé vyšel v roce 1989 a vycházel dále až do roku 2020.

Každopádně ke hře. Alien vs Predator tedy vyšel roku 1994 na Atari Jaguar. Docela humorné je, že tuhle hru zmiňuje úplně první číslo časopisu Level. Konkrétně v reportáži z pražského veletrhu Excalibur Show '94 tvůrci hru prezentovali s tím, že: „Tohle bude to dílo, které konečně sesadí z trůnu Dooma.“ Jak to dopadlo dnes už víme. :)

Alien vs Predator nejen, že vyšel pro Atari Jaguar, ale byla to v podstatě jeho hlavní a nejdůležitější hra. Prostě to byl ten hit, kvůli kterému si hráči po celém světě konzoli pořizovali. A dodnes je to jediná hra, kterou si v souvislosti s touhle konzolí vybaví. Setkal jsem se i s několika jedinci, kteří tvrdí, že je to jejich srdcovka a určitě patří mezi jejich top 10 her.

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Ve hře za predátora a vetřelce po vás půjdou týpci s plamenomety

Vzpomněl jsem si, že můj starší brácha tuhle hru měl docela rád a rozhodl se ji o tři dekády později vyzkoušet. Bohužel musím po několika hodinách hraní konstatovat, že se mi Alien vs Predator vůbec nelíbí a je to podle mě téměř nehratelná věc.

Ale nepředbíhejme a začněme od začátku. Na začátku hry si můžete zvolit ze tří postav, za které budete hrát. Za člověka (marine), xenomorpha (alien) nebo predátora (predator). Žánrově je tahle záležitost FPSka. Technologicky je engine hry velice omezený, takže prostředí se nese v podobném duchu jako Wolfenstein 3D. Tj. vše je 90°, plus je tu vždy stejná výška stropu a podlahy.

Pokud budete hrát za člověka, těšte se nejen na bloudění a frustraci jako má právě Wolfenstein 3D, ale ještě chaotický backtracking, jaký má třeba Hexen. Proč? Nanacházíte se totiž na vesmírné stanici a ta má řadu různých pater. V jenom třeba narazíte na zamčené dveře, ale nemáte přístupovou kartu. Musíte tedy sjet výtahem do nižšího patra, od tam prolézt ventilační šachtou zase do vyššího, kde se octnete na opačné straně dveří a můžete je otevřít. Poblíž také najdete nějakou kartu, která vám pomůže otevřít nějaké další dveře někde jinde. Nebo kartu, která zvýší vaši hodnost, čili máte přístup na nějaká další místa. A tak dále.

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Lze si zobrazit mapu, ale v emulátoru je nějaká celá rozbitá

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Pokud narazíte na počítačový terminál, můžete si zobrazit schéma daného patra

Bohužel automapa není moc užitečná a je taková trochu nepřehledná. V emulátoru se mi navíc úplně bugla a zobrazovala nějaký naprostý nesmysl. Mimo automapu mají některé počítačové terminály, které lze nalézt na různých místech na stanici, zjednodušené schéma daného patra, ale to také není příliš užitečné. Ale aspoň si na nich můžete nechat zobrazit seznam úkolů, které je třeba splnit.

Ve výsledku je to strašné bludiště, kde jsem furt nechápal, kam mám jít, nebo co mám vlastně dělat. A ani Youtube videa nejsou moc užitečná, protože všechny chodby v celé hře vypadají identicky.

Největší problém je ale přemrštěná obtížnost. Někdy jsem měl problém ustřílet i jednoho jediného vetřelce, natož pak jich zvládnout třeba deset naráz, kteří na mě čekají za dalším rohem. Každý vetřelec po smrti také zanechá kalužičku žíraviny, která dává damage a nedá se jí vyhnout, protože zaplaví celou chodbu. Munice a zdraví téměř neexistují. Možná jsem to celé jen nějak nepochopil. Kdo ví?

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Hra za vetřelce

Docela zajímavá je hra za xenomorpha. Nejulítlejší je fakt, že xenomorph si nemá jak dobít zdraví. Jeho způsob přežití je takový, že musíte z protivníka vytvořit kokon za pomocí kombinace: seknutí drápy, bodnutí ocasem a ještě jednou seknutí drápy. Jakmile je v kokonu, je třeba do něj naklást vejce, a následně počkat, až embryo v břiše vaší oběti dostatečně vyroste. V případě, že umřete, vylíhne se další xenomorph a vy nad ním získáváte kontrolu.

Osobně moc ale nechápu, proč je nutná kombinace: seknutí drápy, bodnutí ocasem a seknutí drápy. Proč se to nedělá jedním jediným tlačítkem? Připadá snad tvůrcům, že gamepad Jarguara má málo tlačítek? Protože ten veliký číselník jich má celkem dvanáct.

Rád bych také dodal, že hra je neuvěřitelně pomalá. Řekl bych, že má tak pět snímků za vteřinu a hlavní postava se otáčí půl dne.

Alien Vs Predator z Atari Jaguar

Po mrtvých xenomorphech na zemi zůstává kaluž žíraviny. Pokud se potřebuje danou chodbou vydat, nemáte na výběr a musíte si nechat dát damage.

No prostě se mi to nehrálo dobře a po pár hodinách jsem to vzdal. Inu, i tak jsem rád za tuhle zkušenost. Kdybych měl říct nějaké klady, tak si umím představit, že technologicky na svou dobu a zvláště pak na herní konzoli je to celkem slušný výkon dát dohromady takovou hru. Určitě to byla hra, co vytáhla schopnosti Atari Jaguar na maximum. Hororová stránka také není špatná. Stejně tak atmosféra navozující pocit izolace a paranoii. Bohužel je to prostě Wolfenstein 3D a Hexen dohromady, což je čiré zlo.

Docela fajn je, že hra jde libovolně ukládat - normálně dáte v menu save game, a když pak dáte restore, objevíte se, kde jste skončili. Šikovné. Akorát to obnoví všechny nepřátelé, takže můžete začít s čištěním nanovo. Navíc to je to hlavní menu trochu matoucí, protože musíte stisknout PAUSE a pak dát OPTIONS.

Jak říkám, nic moc. Ale třeba tu někdo má lepší zkušenost, než jsem měl já. Pokud tuhle hru máte rádi, nechci vám to brát. Naopak, budu třeba rád, když někdo sepíše recenzi na tuhle hru třeba zase ze svého úhlu pohledu :)

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Alien Vs Predator z Atari Jaguar"

  • Greg napsal:

    Když jsem ty obrázky poprvé viděl v časopise, tak jsem chtěl mít co nejrychleji Jaguar. 64bit (podle popisu, jinak spíš něco mezi 16 a 32bit) bylo prostě něco jedinečného a mnohem lepšího než PC. Po pár letech jsem byl rád, že jsem neukecal rodiče, aby mi ho pořídili. PC bylo lepší. :-D
    Ale nevěděl jsem, že je pro to emulátor. Díky za info. Alespoň si to dodatečně zahraji. :-)

  • mixal11 napsal:

    Pamätám si na ten hype. Všetci to chceli a všetci sa dohodli, že je to super.

    Ked to vyšlo, mal som len 286 poskladanú zo šrotu od známeho z CH, s MFM 20 MB diskom, s 3MB bad sectormi a extra pomalou 8bit VGA od sigmy. O tomto som čítal v časopisoch a sníval, že si to zahrám.

    Sen som si splnil par rokov dozadu, dojmy presne také ako v tomto článku, sklamanie. Detský sen zničený za pár minút. Akurát ta mapa mi tuším v emulátore šla ok.

    Ked sa im podarilo na jaguara celkom obstojne portnut Dooma, mohli sa dohodnúť s ID a na tom engine spraviť pokračovanie AvP, tam by sa to dalo naozaj krásne. Ale to by muselo mat Atari naozajstný záujem o herný svet. Predstavujem si ich v 90tych rokoch len ako skupinu managerov v oblekoch bez pochopenia industry, mysliac si ako svojou činnosťou držia Atari nad vodou pritom Atari žilo len zotrvačnosťou z 70 a 80tych rokov.

    Inak AvP classic pre PC, z roku 99 je asi najlepšia AvP hra. Skúsil som všetky ďalšie co na PC vyšli. Ta posledná je typická moderná hra – video sekvencie, snaha o príbeh, ale hratelnost nič moc a vidieť, že je to robene s ohľadom na nenáročného konzolového hráča.

  • RetroPhill napsal:

    „64bit (podle popisu, jinak spíš něco mezi 16 a 32bit) bylo prostě něco jedinečného a mnohem lepšího než PC“

    Těch 64 bitů ale měl jen grafický koprocesor, CPU i grafický čip byly 32bitové, proto to žádnou velkou díru do konzolového světa neudělalo. A ten ovladač připomíná tlačítkový telefon pro pevnou linku, kterému jen někdo utrhnul sluchátko. Ale tak je to kus historie a Atari do herního světa určitě patří.

    Dík za trpělivost a recenzi, Polluxi.

  • vencino napsal:

    zkoušel sem trochu, má to atmosféru. sem velkej fanda AvP z roku 99. pamatuju, jakoby to bylo včera, sem u kámoše a koukám na to jako na zjevení. o něco později to hraju na svym starym šrotu s velmi málo fps a uplně mě to pohltilo.. jo to byly doby, kdy sme se neposrali z toho, že fpska nejsou na 30ti, dokonce ani na 20ti, a i tak sme si ty hry užívali :)

  • Laaca napsal:

    Kdysi jsem odebíral časopis ABC a pamatuju si, že v jednom čísle byla dost obsáhlá (reklamní) příloha, která se Atari Jaguar (ale i strojům ST a TT a Lynx) věnovala a byly tam i popisy několika her. O AvP se tam určitě psalo a snad to byla ta hra, kde se hodně vyzdvihovalo, že při přibližování se textury nekostičkují, ale že se dál prokreslují.
    Asi to ale není pravda, co?

  • cyberreality napsal:

    prohanim doma v emulatoru :)
    pouzivam totok https://www.launchbox-app.com kde mam jak x her z jaguaru tak mraky z dalsich prastarych konzoli az cca po prvni playstation …
    jinak kdyz se rekne atari jaguar, tak me hned vytane spis Tempest 2000 :)

  • David napsal:

    Atari.Aliens klasika..
    Nicméně.Mimo tema.Neplánuje autor něco napsat o Amize CDTV?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle