Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Protože to nejlepší, co můžete udělat v moment, kdy vás jedna real-time strategie rozhodí, je sáhnout po real-time strategii jiné, takové, která vás jistojistě rozhodí ještě o ždibínek více! Mám dost dobrou představu, do čeho jdu, a přesto se o zdolání české RTS Paranoia II pokusím. Své důvody mám, ale nebudu je rozvádět, snad jednou, až konstelace nastane a okolnosti dovolí (ježiš, já jsem tajemnej jak Aragorn).

Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg

A abych ty, kteří se po KKND nechtějí trápit s dalším zástupcem žánru, nevyřadil s prosincové výzvy, volím k hlavnímu tělesu ještě bonusovou oběžnici, kterou je FMV adventura Star Trek: Borg. O té jsem nedávno psal, viz Vyšel remaster FMV adventury Star Trek: Borg. Ano, hru si můžete zahrát přímo ve vašem oblíbeném prohlížeči, a dokonce s mírně vylepšenou vizuální stránkou. Legendy praví, že jde o jeden z těch lepších interaktivních filmů, netřeba se tedy exotického žánru bát.

Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg

Ale zpět k Paranoie. Jedničku jsem před lety zkoušel, viz V tomto vesmíru není nic jako Paranoia!, ale nenechal jsem na ní niť suchou. A řekněme si rovnou a upřímně, dvojka se od prvního dílu zas tak moc neliší. Před očima se nám míhá více barev v jemnějších rozlišeních, napříč hrou se třepetají slušivé 3D animace, ale jádro v podstatě zůstává. Přímo ve hře dokonce můžete přepínat mezi dvěma pohledy, de facto grafickými sety, a ten jednodušší jako by jedničce z pixelu vypadl.

Co jsem měl zatím možnost zkusit, i pokračování trápí problémy, které sužovaly originál, jako jsou např. mizivá inteligence vlastních jednotek, které jsou schopny se nevzrušeně sprchovat v nepřátelským projektilech, než se v nich bez reakce usprchují až k výbuchu. Kombajny i sběrače hopsinek je neustále nutné ponoukat k těžbě, jinak se, pitomci, nehnou z místa. Pathfinding stále pracuje na principu Brownova pohybu, no a ovládání, to je když ne peklo, tak minimálně předpeklí.

Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg

Ale přesto se u hry bavím podstatně více než u KKND! To jsou věci. Jak někdo velmi bystře a inteligentně postřehl, a byl jsem to já, Paranoia je vlastně zvláštní úkaz. Obě hry série rozvíjejí původní koncept Dune II a svébytně ho vylepšují, je to taková vlastní cesta. Zatímco společnosti Blizzard a Westwood, kdysi největší jména na poli real-time strategií, se v rozvíjení žánru vydaly svými směry, lokální Paranoia řekla ne, nám se líbí Dune 2, a na tom budeme dále stavět. Je to prostě taková überDune, jen trochu ošklivější a méně libozvučná.

Kde hru ulovit? V oficiální distribuci to nebude, freeware hra také není, a z uloz.to už jí nevyškrábnete. (Minutu ticha za všechny padlé megabajty.) Naštěstí je tu archive.org, kde najdete jak CD image verze 1.5, tak patch na verzi 1.8. Hra bez problémů běží pod DosBoxem. Tedy - do boje!

Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Paranoia II & Star Trek: Borg"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle