Zahrajem (hra měsíce): Mobil 1 Rally Championship

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Co je to za neplechu, ptáte se? Vždyť na řadě je SCORE č.37, a v něm se nějaké takové Mobil 1 Rally Championship přeci vůbec nevyskytuje! Máte pravdu, ale narazil jsem na tohle povedené rally někdy v průběhu měsíce a řekl jsem si, že mám docela chuť si zazávodit :) Žádný strach, jde jen o malý krok stranou a za měsíc navážeme, kde jsme přestali.

Zahrajem (hra měsíce): Mobil 1 Rally Championship

Ale teď se vydáme vstříc vysokým rychlostem na úzkých silnicích! V první řadě si raději ujasněme, o jakou že hru to tedy jde, vyšla totiž pod mnohými názvy a zároveň je součástí série s několika podobnými díly, tak aby nedošlo k mýlce. Hrajeme Mobil 1 British Rally Championship, známé též jako RC 2000, Rally Championship, Rally Championship '99, Rally Championship 2000 a Rally Championship Edition 2000. Hra vyšla roku 1999, mírně by tedy hrozila záměna s International Rally Championship (1997) či Rally Championship Xtreme (2001).

Mimochodem, ze stejné série je i nejpovedenější rally pro DOS, Network Q RAC Rally Championship.

Není to poprvé, co je na stránkách HV o Mobil 1 Rally Championship řeč, hru jsem zmínil v článku 6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách, a Pov dokonce před třemi lety přispěl do diskuze oslavným článkem Rally Championship 2000 oslavilo 20. narozeniny.

Co od hry čekat? Jako referenční bod můžeme vzít notoricky známé Colin McRae Rally (1998). S Rally Championship dostáváte lepší grafiku s atraktivnějšími efekty, ale jinak pojatý a v některých ohledech méně propracovaný fyzikální model, kdy např. srážky s pevnými překážkami vyloženě nefungují. Hra je také obtížnější, v módu rally vás poškození vozu opravdu potrápí, nejde jen o kosmetiku.

Aspoň tolik říkají mé první dojmy, možná názor po několika hodinách křečovitého svištění a nekontrolovaných kolizí přehodnotím ;)

Zároveň má Rally Championship ve výfuku schovaná mnohá esa. Např. délku závodů - zapomeňte na několikaminutové jednohubky a připravte se na závody o délce čtvrthodinky. Potěší i široká nabídka aut několika tříd, našinec zajisté ocení přítomnost vytuněných klasik lokální produkce, kterými jsou Škoda Felicia a Škoda Octavia, ale samozřejmě jsou k dispozici i obvyklí podezřelí, jako např. Subaru Impreza ERC, Mitsubishi Lancer Evo IV či Peugeot 206 WRC.

Zahrajem (hra měsíce): Mobil 1 Rally Championship

Čeká na vás celkem 36 tratí, 22 aut, model poškození a atraktivní lokace britského venkova. Ano, jak jeden z názvů, tedy Mobil 1 British Rally Championship, napovídá, tentokráte nezavítáme do exotických destinací napříč zeměkoulí, budeme si muset vystačit s ovlhlým anglickým pošmournem, které naštěstí tu a tam nějaký ten sluneční paprsek prosvítí, jakkoli nerealistické to je. Obsah je zpracováním existujících rally, konkrétně jde o Vauxhall Rally of Wales, Pirelli International Rally, Scottish Rally, SEAT Jim Clark Memorial Rally, Stena Line Ulster Rally a Sony Manx International Rally.

V oficiální elektronické distribuci bohužel hra dostupná není, ale zdroje tu jsou. V prvé řadě hru najdete na svých oblíbených abandonware sajtách, v řadě druhé prošmejděte krabice s plackami, Mobil 1 Rally Championship totiž vyšlo jako CD příloha časopisu SCORE č. 93.

Zahrajem (hra měsíce): Mobil 1 Rally Championship

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Mobil 1 Rally Championship"

  • Jenkings napsal:

    Toho jsme se nahráli. Většinou jsme dávali lokální multiplayer na jednom PC.

  • Xspy napsal:

    Hmmm a neříkalo se jí prostě jen Rallye Championship ?

  • leviathan napsal:

    Jak závodní hry nemusím tak tuto pecku jsem hrál jak divý na přelomu století a náramně se u toho bavil. Škoda že už nemám pc s mechanikou, placku ještě doma mám.

    • Srandista napsal:

      *Cough, cough* Archive.org+Score 93+Daemon Tools *cough, cough*

      • Rapier napsal:

        Koukám, že všichni používáme stejné zdroje. :) Zaplať pánbů za archiv.org. Já díky němu vyzkoušel znovu všechny díly CMR série, a musím konstatovat, že pouze CMR05 (ten mám originál na CD) stojí za to.

        CMR2 klouže až to bolí (bohužel platí i pro CMR3/4). Hra má moc hezké efekty a nasvícení (smekám i po těch letech nad uměním Coddies) ale dobrý pocit z jízdy jsem měl skutečně buď u prvního dílu (hrál jsem na klávesnici), kde mi naopak nevadila jistá arkádovost (a přesto auta nekloužou jako u CMR2-4), nebo naopak až u posledního dílu, tzn. u CMR 2005 kde auta jezdí rozumně a mám pocit, že se dobře ovládají na gamepadu (hráno na Logitech F510 s vibracemi), případně na klávesnici ale jak si jednou čuchnete k solidnímu gamepadu se zpětnou vazbou, nebo nedej bože Trustmaster volantu (TMX. T150, T300RS a lepších), už klávesnici nechcete vícekrát v závodní hře vidět. :)

        Výjimkou jsou pochopitelně Need For Speed díly 1-6 kde to tak nějak z principu hráli snad všichni tenkrát na klávesnici.

        CMR05 je asi jednou validní konkurencí CMR stáje vůči mnohem reálnějšímu Richard Burns Rally, respektive vůči fyzikálnímu modelu v Rally Championship 2000 (pod tímto názvem znám hru já), protože má za a) dobrý fyzikální model kde auta sice nejezdí jako u RBR ale zdaleka už tak nekloužou jako v CMR 2-4 a za b) má nejlepší grafiku z CMR série, grafiku jenž mě svého času ohromila u CMR3/4.
        Pochopitelně mám na mysli samotné auto a speciální efekty jako takové (nasvícení, zahřáté brzdy, zaprášení auta, atd.), speciální efekty v Coddies vždy uměli na jedna s hvězdou, už první díl CMR (hrál jsem na AMD K6 233 ) má dodnes neskutečně dobře zpracované nasvícení. Stačí si zajet trať ve slunném Řecku do kopce a vidět jak reálně Vám svítí sluníčko do kokpitu je radost sama o sobě.

        • Srandista napsal:

          CMR05 je fakt skoda. Byval svojej doby aj na GOGu, ale uz je tomu vyse dekada, co je prec (skrz nejake expirovane licencie, toto je pliaga temer vsetkych hier od Codemasteru).

          • Rapier napsal:

            Licence jsou obecný problém všech závodních her, řadu z nich Microsoft, Son, Codemasters a další stáhli třeba jen kvůli licencím na hudbu.

            Závodní hry si člověk musí koupit dokud se dají koupit, pak už jedině archive.org nebo myabandonware.com.

  • Hanzee napsal:

    To jsem asi hrál, i když možná jiný díl. Oproti Colinovi tam auta tak neklouzala, což mi přišlo lepší. Člověk musel dávat pozor na poškození auta až do jednotlivých součástek (pamatuji hlavně chudák chladič :-) ).

  • Rootan napsal:

    Tuhle hru neznám, ale vyzkouším. My vždycky u kámoše hráli Colina 2, protože měl doma volant s pedály. Doma mě to bez volantu nebavilo.

  • kunri napsal:

    Ovšem nemělo by se zapomínat na legendární intro této hry!
    https://youtu.be/YMmif4LQl5Y?si=hu82cGTW-OHKBnQ4

    Ta hudba mi hraje v hlavě i po více než dvaceti letech od vydání :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle