Tohle potřebujete! Externí USB floppy z klasické 3.5″ mechaniky :)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tak jsem se přeci jen dočkal!

Tohle potřebujete! Externí USB floppy z klasické 3.5″ mechaniky :)

Už nějaký ten pátek jsem řešil problém s nahráváním disket pro mou sbírku notebooků. USB mechanika z Alzy, kterou jsem před pár měsíci objednal za tisícovku, se ukázala jako slepá cesta.

Ač jsem ji kupoval jako "novou", přišla mi v ohmatané krabičce a s rozlámaným vnitřním blistrem. (Nebylo to poprvé, co mi tohle Alza provedla, stává se mi to poslední dobou docela často, že mi pošlou rozbalené zboží i když objednávám nové, ale to teď nechme stranou). I tak jsem se jí rozhodl dát šanci. Diskety sice četla, ale zapisovala tak jednou ze 150 pokusů, takže putovala zpět. Tady má Alza jeden plusový bod za to, že mi poslali zpět na jejich náklady disketu, kterou jsem nechal zapomenutou v mechanice.

Vzhledem k tomu, že na internetu se jako nové dají koupit jen mechaniky, které jsou všechny stejný typ, jako byl tento, jen s různým potiskem "od číňana", tak jsem si tím znova procházet nechtěl. Řešení nabídl kolega Logout, který prý už nějakou dobu chtěl vyzkoušet USB redukce z Aliexpressu určené pro standardní 3.5" floppy mechaniky, tak jsem ho ukecal, že když to rozjede, tak od něj rád floppynu koupím.

Po jednom komicky neúspěšném pokusu, kdy místo redukcí dorazily gumičky do vlasů, mu nakonec redukce přišly, a po nějaké době k nim dokonce dobastlil praktickou 3D tištěnou krabičku. Já se tak konečně dočkal a můžu vesele nahrávat diskety!

Výsledný produkt si můžete prohlédnout na fotkách. Vše funguje spolehlivě, provedení je celkem pěkné, jen je o něco větší než klasické USB Floppy mechaniky, ale není to žádný zásadní problém.

Pokud tedy sháníte pěkné řešení s poctivou mechanikou z počítače, určitě objednávejte na eshopu u technomorouse. Jelikož tovar je vyráběn na zakázku, můžete si dokonce zkusit objednat specifickou barevnou kombinaci, pokud Logout bude mít zdroje, vyhoví :)

Technické dodatky:
- DD diskety bohužel externí mechanika nepřečte.
- S ovladačem TEAC USB floppy driver běží i pod Windows 98.

Autor: Jenkings
  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Tohle potřebujete! Externí USB floppy z klasické 3.5″ mechaniky :)"

  • Laaca napsal:

    Lze to použít i na 5 1/4 mechaniky?

    • vanthomas napsal:

      Nejspíš ne, pokud potřebuješ 5,25, tak nejlevnější řešení asi bude Greaseweazle.

    • Logout napsal:

      Bohužel na 99 % ne, většina těchto redukcí je založena na TEAC USB-FDD řadiči a ten umí 3.5″ HD. Existovala i verze, co uměla DD, ale to jsem viděl jednou v životě v mechanice, která šla dokoupit k originál iMacu (mám ji). Čip, co by zvládal 5.25″ jsem nepotkal, jak píše vantomas, jedině Greaseweazle, což je ale už jiný kalibr, než tato obyčejný USB disketovka…

  • Laaca napsal:

    Ten Greaseweazle ale vypadá mimořádně zajímavě. Až je mi skoro líto, ho že nepotřebuju, protože jedna z mých DOSových mašin má 5.25 disketovku, takže můžu používat ji. A non-PC platformy (a jejich diskety) šly vždycky mimo mě.

  • Powerack napsal:

    Já si na svoje USB FDD nemůžu stěžovat. Nakoupil jsem během uplynulých let za levno několik kousků „neznačnových“ a jako poslední jsem před asi rokem narazil na jednu od IBM. Čte to všechno, co není příliš poškozené a chodí i pod W9X (v mém mini PC i pod DOSem bez driverů). Zápis taky není problém. No aspoň u té IBM… Musím ale uznat, že kdo nemá takové štěstí, tomu se jistě Logoutova 3,5″ mechanika bude hodit.

  • WIFT napsal:

    USB FDD (ano, pouze 3,5″) jsem kdysi dávno vyřešil prudce elegantně. Mám totiž několik LS-120 mechanik a kdysi jsem koupil externí USB 2.0 box na Parallel ATA HDD. V něm je čip Cypress CY7C68300A a ten zvládne všechno (i když to asi taky závisí na použitém firmwaru), takže nemá problém s CD mechanikami, ani ZIPkami nebo právě LS-120. Detaily jsem letmo zmínil v závěru jedné retro floppy recenze zde: https://diit.cz/clanek/retro-floppy-test-3-ls-120/zaver
    Jako bonus samozřejmě čte i LS-120 diskety. Umí i DD diskety, ale neumí jakýkoli nestandardní formát (pouze klasické 1,44 MB a 720 KB).

  • Doomtrooper napsal:

    Zrovna v neděli jsem koupil na blešáku v Praze 2 Externí USB 3.5 floppy a 3x Externí USB DVD. Ukecal jsem to vše za 300 kč a jedno z těch optických je i Blue Ray. Vše jsem ozkoušel a je plně funkční. Obojí je ve slim provedení k notebooku. Těch optických mechanik tam měl hromadu. Říkal že když je vezmu všechny tak je dá za 50kč. Jinak za 70 za kus.

  • Harry napsal:

    Zajímavý a praktický článek, díky.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle