Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Sport vnímám, sleduji a prožívám stejnou dobu jako hry. Vždyť moje první originálka byla Need For Speed II. To se psaly Vánoce 1997. K tomu LEGO s králem, co měl sněhově bílého oře a lva v erbovním znaku. A to stačilo. Ty filmečky, ta auta. Ach, nostalgie je mrcha!

Kromě hraní her, hudby a čtení, se snažím sportovat, jak se dá. Na základní škole jsem hrál jako brankář fotbal a florbal. Celý život hltám vše o hokeji a mám díky němu skoro eidetickou paměť po vzoru Sheldona Coopera. Nebo Roberta Záruby. Hokej v devadesátkách byl pojem. Evropané se v obrovském počtu dostali do NHL, hokej se celkově zrychlil, upravovala se postupně pravidla, Česká republika zažila Nagano a Zlatý hattrick a snad každý pařil, mastil a smažil NHL. A FIFU samozřejmě. A jelikož je moje touha a vášeň po sportu neukojitelná, zkusil jsem si florbal na vozíku a od letošního podzimu se věnuji střelbě. V létě plavu a posléze regeneruji v pergole a u grilu. Asi není překvapením, že sportovní hry a simulátory mně vábí jako čmeláka na kytku. Berte tento článek jako doporučující a určitě nechte v diskuzi vlastní tipy! Zde je krátký přehled toho, co by vás mohlo chytnout za flígr a nepustit. Zatnout svaly, poslední loknutí vody a jde se hrát!


Football Manager a Eastside Hockey Manager

Jak už jsem psal kdysi, Sports Interactive patří mezi mé top studia. Na Steamu mám v Football Manager a Eastside Hockey Manager nahráno asi 24 000 hodin. A proč? Pro ty příběhy. Pro to, že si můžu nerušeně pustit audioknížku, zatímco s Baníkem, Ajaxem nebo Chelsea dobudu pohárový Olymp. Většinou je to i podle nálady, když je zima, tak hokej. Když jako jaro, přesunu se z ledové plochy na zelený pažit.

A těch historek mám spoustu. U FMka jsem měl nejprve nechuť, ale během jednoho dne to byla láska na první pohled. Sice jsem občas zkusil české CSM (doporučuji novou verzi kvůli scénářům!), ale naplno se sportovním manažerům a simulátorům věnuji teprve na „plný úvazek“ od roku 2009. Asi i proto, že v roce 2009 přestalo vycházet NHL na PC. Z čehož jsem smutný dodnes. Sice existuje Rebuilt k NHL 2004 (hodně těžký na instalaci, dávám vám odkaz na návod v češtině) a mohl bych si koupit konzoli, ale po Switchi už se mi zkrátka nechce investovat do další konzole.

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?

Proto jsem vděčný, jak FM, tak EHM, že s nimi jsem ve vroucím obejmutí. Obecně u nás neznám moc lidí, kteří by byli lapeni do sítí v brankách jako já. I když jsem si vyzkoušel tenis, basket a další, stejně se vždy vracím zpět k tomu, co lahodí mému vkusu nejvíce.

A teď ty historky. Semifinále s Baníkem Ostrava v Lize Mistrů. Dominance s Chelsea, nový stadion pojmenovaný po mé maličkosti s kapacitou 120 000 lidí, vyhrané EURO s Poláky. Mbappé a jeho kontrakt na 70 milionů korun týdně, otevírání achievementů, debaty o hráčích během MS, kdy komentátor nezná hráče, které já už znám pět let. Brazilský fotbalista s českým pasem a příjmením (vygenerovaný) a takto bych mohl pokračovat donekonečna a ještě dál.

Komunita je taky úžasná. A tady se na chviličku zastavím a zavážu si tkaničku u brusle. EHM má vlastní stránku The Blue Line - jako naše formace, Patera, Procházka, Vejvoda, či Vůjtek. A k FMku vytváří databáze (retro s vygenerovanými skutečnými hráči, nějak se mi teď nevygeneroval ani Messi ani Ronaldo, no co už) maník jménem The Mad Scientist. Můžete jeho tvorbu podpořit na Patreonu. A zkusit přepsat dějiny. Navíc, v základu EHM neobsahuje licence jsem hráčů. Momentálně u EHM hraji opět svou nejoblíbenější databázi ze sezony 1998/1999 – tedy tu, když Wayne „The Great One“ Gretzky končil kariéru. A Mario Lemieux se léči s onkologickým onemocněním. Někdy se ale může vrátit a hrát třeba do roku 2008. Rozhodl jsem se zapnout si možnost nevyhození od reprezentace (doporučuji, protože tady umělá inteligence je velmi agresivní) a čtvrt století jsem drtil s Kanadou celý hokejový svět. Teď v roce 2026 poprvé zkouším sezonu za Red Wings. Osobně fandím Ottawě, ale blízký mi je i Boston, Chicago nebo Minnesota, kvůli hokejové tradici a prostředí. A samozřejmě nemůžu opomenout všechny kanadské kluby. Já chci zpátky Quebec! Quebec za Arizonu, prosím. A karamelový dort originál s sebou. Jaromír Jágr byl dlouho hráč s nejvíce starty. Na překonání Waynea mu zbývalo 6 branek, aby jej dohnal. Ovšem rozhodl se po 42 letech nepokračovat. Je škoda, že je tady tento limit cca do 42 let. U nejnovější databáze ale najdete i starší hráče. A obrovské množství lig. Zajímavé je, že Světový pohár se někdy odehrává s hráči NHL a jindy pouze z Evropy. Pastrňákovi je mimochodem třicet a vede si slušně.

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?

FM i EHM se hrají jako po másle. Prostě si zenově klikáte na tabulky a jdete zápas od zápasu. Nemám problém takto prokrastinovat 8 hodin v kuse. S dobrotami a kafem. Po nějaké náročné nebo příběhové hře. A jak jsem psal výše, skvělé na audioknihy a podcasty. Případně na odběhnutí dělat něco jiného.

V roce 2025 bude FM na enginu Unity i s ženskými ligami. Rozhodně bych chtěl náhodné události (nepokoje fandů, bankrot a zánik klubu, řešit hráčské problémy jako u postav v Crusader Kings III atd.). Co se týče EHM, tam se zatím žádná moderní dvojka nechystá. A já bych jí tak chtěl! Nicméně design ze starších dílů je přehledný, na rozdíl od Franchise Hockey Managera. Ten ale zase nabízí mnohem více možností. Sto lidí sto chutí. Určitě ho taky zase někdy vyzkouším. Příjemnou zábavu, trenéři. Jo a bacha na mobilový TOP Eleven proti živým hráčům, je to návykové. A výborné!


Tape to Tape

Před chviličkou jsem žehral, že není pořádný hokej na PC. Už je. Tape to Tape je arkádový hokej s powerupy, komiksovou grafikou, levelováním po vzoru hry Hades a vymazlenou hratelností pro jednoho či dva hráče. Ano, za těch 40 kanadských doláčů to fakt stálo. Hru vyvíjejí jen tři programátoři a jde jim to skvěle. Neustále něco opravují a zlepšují své dítě, holt frankofonní Kanaďané, co čekat taky jiného? Jsem zvědavý na hru pro více hráčů. Myslím si osobně, že by si Tape to Tape zasloužil místo v e-sportech. Jděte do toho! A klidně se připojte na jejich Discord. Jsou velmi milí.

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?


DIRT Rally 2.0

A teď zrychlíme ještě víc. Byl jsem za volantem Forza, NFS, Colin McRae, The Crew, Re-volt, Jalopy, Rollcage, GRIP, Test Drive Unlimited, Juiced, WipeOut, Beam NG. Drive, Asseto Corsa, TOCA Race Driver, Eurotruck Simulator, Blur, Burnout, FlatOut… Těch garáží jsem prošel hodně. A klíčky v zapalování a rychlá jízda, to si dám říct hned. Možná proto, že sám nemohu řídit. Nejvíce zábavy jsem si užil u DIRT Rally 2.0. Je to něco mezi Colinem McRaem a Richardem Burnsem. Impreza, Evo, Delta, původní M3, prostě ráj, co se týče dostupné jízdy, skvělého zvuku a adrenalinu v tepnách. I na klávesnici jsem schopen v transu podávat skvělé výkony. Grafika je famózní, strojová přesnost každé RZty je smrtelně důležitá. Ideální čas před Středoevropskou Rally si něco takového zahrát. Jsem zvědavý na Codies a jejich nové WRC pod EA. Celkově to chce cvik. A pokud máte volant, není o čem diskutovat. Zamrzí jen menší počet tras a nemožnost hru rozšiřovat módy jako u kmeta Richarda Burnse, kde je komunita opět velmi dobrá. Chystám se i na poslední Mario Cars na konzoli Switch.

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?


Undisputed

Aby tento článek měl konca kraja, jak se říká u nás, rozhodně zkuste Undisputed. Název je stejný jako jistá boxerská filmová série. První box na PC po letech, který vychází v tichosti, i když se všude kolem válí zbití borci z Tekkena, Mortal Kombatu a Street Fightera, všechny tyto značky se vrací na scénu. Ovšem u mě vyhrál tento nenápadný bojovník s rukavicemi. Hrál jsem na klávesnici od Nintenda, ale potom jsem přešel na ovladač. Chce to trpělivost, protože staminy je málo a soupeři vám nedají zadarmo ani jeden zub. Můžete si vybrat z hvězd dávné minulosti, nebo si zkusit dát fight se současníky. A nechybí ani něžné pohlaví. Animace a grafika jsou naprosto špičkové, stejně jako fyzika. Tohle bude klenot. Teď už jen stačí podpora multiplayeru a dobrá kariéra po vzoru staršího Fight Night a bude se vidět. Nechybí všechny mužské váhové kategorie a dvě ženské. Najdete zde téměř všechny největší jména mezi provazy. Včetně ikon jako byli Joe Louis, Rocky Marciano, Joe Frazier, Muhammad Ali nebo Tommy Morrison z Rockyho V. Samozřejmě by mně potěšil Max Schmeling nebo Vilda Jakš, tak alespoň snad časem přibude "česká stopa" v podobě bratrů Kličků. Jo a Taky chci Evandera Holyfielda, abych mohl Mikeovi Tysonovi taky ukousnout ucho. Žádné rány pod pás, očekávám čistý zápas.

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?


We Who Are About To Die

Jo a pokud byste si chtěli připomenout úžasný seriál Spartakus, We Who Are About To Die je naprosto božský simulátor / manažer typu Dark Souls s Gladiátory. Jak vidno, konečně se mi začínají plnit tajné mokré herní sny z hlediska virtuálního zápolení. Když zemřete, musíte si čest v písku zasloužit znovu a znovu. Povinnost pro všechny milovníky Dark Souls žánru. Investujete do zbroje nebo trenéra? Nebo se těžce vydělané zlaťáčky rozkutálejí jinam? Jo a když se na vás dívá v publiku váš sponzor / největší fanoušek, těch pár procent navíc u přízně těší. A bojovat můžete s čímkoliv. Pokud ztratíte zbraň, použijte amforu. A bacha, publikum také rádo hází ovoce a zeleninu, protože bitka je málo akční. Stín a prach!

Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?


Jsem opravdu moc zvědavý, co svedlo vás na sportovní cestu / cíl. Nenechte se prosit dvakrát. Menší vsuvka na závěr. Jestli máte díky sportu lepší přehled než ostatní, zkuste to využít třeba při MS v hokeji, co se bude konat u nás v příštím roce v Praze a Ostravě. Ale opatrně prosím, nebo si raději pořiďte všechny zmíněné tituly :) V EHM je v roce 2030 u nás olympiáda, Pavel Bém se dočkal. Vy ale na nic nečekejte a běžte si zatrénovat. Přeci jenom, zima se blíží, ale to není důvod opustit hřiště jakéhokoliv sportu.

PS: Ano, olympiády byly úžasné, stejně jako Tony Hawk´s Pro Skater. Mezerník a šipky trpěli víc, než Rocky Balboa ve čtvrtém díle na Sibiři a s Ivanem Dragem před nosem. A nezapomeňte na slova ze Simpsonů. Bere se jen krásné zlato. Stříbro je nic moc a bronz je ostudný!

PPS: pro zkrácení článků jsem hodně her vynechal, ale sportovním hrám a simulátorům se budu zde na High Voltage věnovat asi nejvíce :) Sportu zdar a hokeji zvlášť. Protože je to ten nejlepší sport na světě. No a vzhledem k malé propagaci v Severní Americe zůstane asi baštou nadále Evropa. A já si tedy dovoluji propagovat ho i zde. Koneckonců, 4000 hodin v EHM mluví za vše, ne? :D

Zdroj obrázků: Steam

Autor: Stephano

Hráč, milovník zvířat, hudby, psaní čtení, jazyků, černého humoru, sladkostí, vědy, deskovek, hry na kytaru, fílmů, seriálu, umění, historie, jídla, sportů... Empatický a cynicky perfekcionista s absolutním sluchem a velmi dobrou pamětí. Mezi mé nedostatky patří někdy velká přecitlivělost a roztržitost. :) O hrách píšu od roku 2006. Hraji vše, až na horory. Mezí mé nejoblíbenější hry patří MAFIA, Vietcong, Borderlands, Diablo, Total War, Zaklínač, Cyberpunk 2077, Fallout 2, Star Wars KOTOR, TES, NFS, Hitman, Crusader Kings III, Football Manager a spousta dalších. Jako fyzicky handicapovaný hráč se zajímám o technologie pro lidi s vadami. Zaměřuji se také na hráče s psychickými nemocemi, protože sám mám kvůli poškození mozku od narození panickou poruchu. Celoživotní PCčkář (od šesti let), který si po třicítce pořídil Switch Oled. Občas podpořím (nejen) herní projekty .

Komentáře k:
"Sportem ke zdraví – které sportovní hry mám v nejraději?"

  • Sledge (admin) napsal:

    Já tedy sportům moc nedám, ale přiznám se, že s NHLky od 98 do 2004 jsem pěkných pár hodin strávil :) To byl tehdy fenomén a některý z dílů hrál každý :) Ale závodní hry tedy taky můžu, ideálně někde na pomezí arkády a simulátoru, na PS3 dodnes proháním GT5 a GT6, na PC si rád střihnu NFS: Porsche, no a zrovna teď mě baví hra měsíce – Rally Championship :)

    • Stephano napsal:

      NHL 98 byl pojem. 2004 je dodneška nejlepší díl série. Hrál jsem třeba FIFU i onlajn, ale zjistil jsem, že na klávesnici to nedám a gamepad neumím až tak používat.

      U závodních her mám to samé. :) Např. Forzu Horizon 4 (Británie), jsem si užil, ale 5 (Mexiko) už mně nebavila a přitom, to nabízí vše, co chci. NFS jsem teď hodně vynechával, ale poslední dva díly se povedly. Rally miluji, ale třeba Richarda Burnse asi nikdy nedám. U mně to funguje tak, že doslova řídím celým tělem, a když se hodně soustředím, neovládám své nohy a kopnu se např. do prstu, jak moc jsem soustředěný + klávesnice. :) Je to vlastně jediný způsob, jak řídit, protože řidičák mít nemohu. :) Hodně mně potěšilo nové The Crew a Forza Motorsport vypadá skvěle. Přesně tak, nejlepší je něco mezi arkádou a simulací. Třeba jízda v první Mafii je skvěla dodnes. Jsem fakt zvědavý na The Vetvetist se stejným enginem nebo slovenské Vivat Slovakia. :) V Cyberpunku jsem cestoval na motorce, když už jsem měl chuť se projet. :)

    • Rapier napsal:

      Mám to podobné, původně jsem chtěl napsat krátký komentář ale byl tak rozsáhlý, že si to nechám na samostatný článek. :)

      Ve zkratce, NHL98 na PC, poté až NHL 17 na Xbox One S, a paradoxně celé slavné hokejové NHL už od dob FIFA 17 válcuje na plné čáře FIFA s lepší grafikou, animace, zvuky a v neposlední řadě hratelností a atmosférou.

      Závodní hry jsou kapitola sama pro sebe, do sportovních her bych je nepočítal. Jezdím více méně vše co má 4 kola. :)

  • Rootan napsal:

    Já mám sportovní hry rád. Hrával jsem hodně Fifu, NHL, Golf, všelijaké rallye a simulátory F1. Vždycky mě chytlo něco jiného.

    • Stephano napsal:

      A tak to má být. Tyto hry jsou podobně jako onlajnovky, musí se do nich investovat čas a pokud mají správně nastavené mechaniky a mechanismy, je to radost. A jak jsem psal v článku, u FMka nebo EHM často poslouchám podcasty nebo audioknížky. Dvě mouchy jednou ranou. :)

  • Jenkings napsal:

    Já mám tedy taky rád závodní hry, ale nikdy jsem nenašel takovou, která by byla přesně podle mých představ.

    Chtěl bych něco kde mi v podstatě ani tak moc nezáleží na grafice ani na zpracování. Může to být z pohledu řidiče, jiný 3D pohled, ale klidně i topdown, ale něco kde má hodně vliv taktika, pitstopy, undercuty apod., ale zároveň to není tak náročné jako F1 stimulátory. Ty mají dva extrémy, kdy člověk buď všechny poráží rozdílem třídy a je to celkem nuda, nebo naopak když naprosto dokonale nezná z paměti každou trať, tak dokončí vždy na chvostu.
    Prostě něco takového „easy to learn, hard to master“

    • Jenkings napsal:

      * samozřejmě simulátory a ne stimulátory, ale příspěvek nejde upravit :(

    • Stephano napsal:

      Souhlasím. Grafika je u tohoto typu her nepodstatná, důležitá je přehlednost. S tím mám třeba problém u Franchise Hockey Managera, jako je to úžasně vymakané, ale těch tabulek je už moc…

      Zkus se podívat na Steam Nebo GOG. Například Jalopy je cesta s trabantem, něco na pomezí arkády a simulace. Brzo vyjde Japanese Drift Master, Art of Rally je taky zajímavý počin, řekl bych, že dneska je opravdu obrovská možnost najít si něco „obskurního“, ale hlavně, že to potěší cílovku, nebo lidi jako jsme my, kteří hledají něco jiného.

      Překlepy chápu :D Sám je občas dělám, ale snažím se před editací, si to ještě jednou pořádně pročíst.

      Osobně se hodně těším na tyto závody vozatajů :) – Na Steamu už je nějaký ten patek Quadriqa.

      https://www.gog.com/en/game/ancient_arenas_chariots

      https://store.steampowered.com/app/297760/Qvadriga/

  • Ringo napsal:

    Hokeje a ragby můžu. Strávil jsem docela dost času i u nějakého toho golfu a kulečníku. Ale musím si na tohle vždy vyhradit čas s tím, že se ve mně zformuje jakýsi zápal do toho. Sezóně v NHL s nákupy hráčů a zápasy jsem býval schopen trávit pomalu jako u nějaké strategie :-)

  • Sledge (admin) napsal:

    Koukl jsem do poličky a kupodivu nějaké ty fotbaly našel :) https://twitter.com/high_voltage_cz/status/1710252654012551555

    Co se klasických NHL týče, mám 2000, a krabici 98 bez placky.

  • Ronoath napsal:

    Sportovní hry mě nikdy nechytly. Nikdy jsem nehrál žádné NHL, FIFU, nic.

    Bavilo mě jen rally (skončil jsem u CMR2, pak už mě nebraly modernější auta) a asi nejvíc jsem si užil Rally Trophy.

    Ze závodů na okruhu jsem měl rád simulace od Symbinu, třeba STTC The Game. Dalo se to hrát i na klávesnici a pocit ze závodění byl dost reálný.

    NFS pro mě skončilo Poršáky. Tuning mě nikdy nebavil.

    Zato mě chytla Forza Horizon. Jak v jedničku, tak dvojku jsem dohrál. Je zajímavé, jak se liší dvojka na Xboxu 360 a One, jsou to dvě různé hry ve stejném prostředí.

    Nejvíc mě stejně baví jezdit s velkými sedany. Mám prostě rád velká, pohodlná auta jako Lincoln Town Car. Proto mě baví projíždět se s těmito vozy v GTA 4 a v Mafii, kterou jsem si kdysi zmódoval. V Mafii jedničce dodnes vidím nejlepší poměr náročnosti jízdního modelu a zábavy s ježděním v autě.

    • Stephano napsal:

      Určitě zkus Mafia: Rise and Fall. Opět výborné řízení aut, dlouhá herní doba a kluci a holky budou pracovat na další části. Tedy pokud se jim to nebude krýt s oficiální čtyřkou, která by měla obsahovat stejné období. Případně jak jsem psal The Velvetist. Engine Mafia, s tím rozdílem, že se to odehrává v normalizační době s veksláky.

      https://store.steampowered.com/app/1173330/VELVETIST_Prototype/

    • Rapier napsal:

      Xbox One S, má více grafického výkonu než Xbox 360. Poznat to lze prakticky u všech her, např. u FIFA 17 kde tenkrát poprvé použili velmi působivý kabátek, alias Frostbite engine známý z Battlefield série od DICE, pochopitelně dostupný jen na nový konzolích PS4/Xbox One.

      Forza Horizon 2 na XOS vypadá parádně, což se o X360 verzi nedá říct a neposlední řadě 8 cores Jaguar CPU XOS je poznat na jízdním modelu, který je na XOS reálnější z hlediska simulace.

  • Doomtrooper napsal:

    NHL určitě, měli jsme s kamarády celou ligu a odehráli jsme proti sobě všechny zápasy v sezóně. To byly propařené víkendy a večery.
    Jinak nevím zda je to považováno za sport ale třeba One Must Fall mě taky bavil moc v tournament módu :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle