Oslavte 30. narozeniny DOOMa s voxely, paralaxními texturami či SIGILem

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Já vás nechci děsit, ale několikrát jsem to přepočítával a skutečně, DOOM je zítra plných 30 let stár! Bavíme se samozřejmě o prvním díle, který vyšel 10. prosince roku 1993. Neptejte se mě, kam ten čas zmizel, nejspíše na to samé místo, kam zmizely mé vlasy a trička velikosti M.

Oslavte 30. narozeniny DOOMa s voxely, paralaxními texturami či SIGILem

Takové jubileum, to by chtělo nějakou pořádnou oslavu, a možností máme několik. Můžeme např. zkusit horké novinky, jelikož plamen DOOMu i po těch letech září s intenzitou acetylenového hořáku. Dokud bude ve vesmíru existovat aspoň jeden PC kompatibilní stroj, bude komunita kolem hry chrlit nový obsah, tím si buďte jisti.

V první řadě zítra vychází Romerův SIGIL II, zbrusu nová epizoda pro původní Doom z dílny nejpovolanějšího z tvůrců. Ti, kteří hráli první SIGIL, o kvalitách dvojky myslím nepochybují. Epizoda by měla být zdarma ke stažení na Romerově webu.

Druhou možností je Voxel Doom II nově doplněný o paralaxní textury. Já vím, já vím, je to Doom dvojka, ale v tomhle kontextu je to myslím jedno ;) Samotný Voxel Doom a Voxel Doom II už znáte - mod přidává do původního Dooma voxelové modely, čím vizuální zážitek povyšuje na novou úroveň, aniž by bořil původní estetiku. Paralaxní textury jsou novinka, která texturám původním přidává plastičnost, nový 3D rozměr. Stejně jako voxely, tak i paralaxní textury do hry parádně sednou. Tato nová a vylepšena verze Voxel Doom II vychází dnes, viz moddb.com.

Co dál? Co nakopnout multiplayer a nechat si vyprášit kožich od frajerů, co svůj doom skill ladí celé ty tři dekády? Na ZDaemonu je takových stále relativně dost. A pokud preferujete oslavu tichou, důstojnou, můžete se ponořit do několika vhodných literárních děl, jako jsou Masters of Doom, Doom Guy: Life in First Person či knižní série pochybných kvalit.

Díky iniciativě jistého Marva se též můžete začíst do několika pozoruhodných publikací, které vyšly v češtině, viz

Nebo možná zkuste hříčku SPISPOPD, která vznikla jako reakce na fór a poznámku jistého fandy, který id Softu radil, že až příště budou vydávat hru, měli by jí pojmenovat nějakým unikátnějším slovem, než je Doom, aby se předešlo zmatení. A rovnou doporučil Smashing Pumpkins Into Small Piles Of Putrid Debris, tedy SPISPOPD. Zkratka nakonec do Dooma probubala coby cheat IDSPISPOPD (procházení zdí). Celou historii naleznete na Doom Wiki.

A co na okamžik zapomenout na moderní porty, pod kterými Doom zpravidla proháníte, a okusit původní verzi 1.0, interně označenou coby 0.99, což je právě ta, které vyšla onoho 10. prosince 1993? Je možná trochu neotesaná, ale zároveň svěží a plná čerstvé krve, muhaha!

Oslavte 30. narozeniny DOOMa s voxely, paralaxními texturami či SIGILem

Máte nějaké další nápady na důstojnou oslavu? Hýčkáte si vzpomínky na radostné chvilky s rozžhavenou brokovnicí? A komu všemu rodiče DOOM zakázali? Podělte se v komentářích ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Oslavte 30. narozeniny DOOMa s voxely, paralaxními texturami či SIGILem"

  • Rootan napsal:

    Hra kvůli které jsem kupoval PC. Do té doby mi stačilo ATARI ST. Potom stačilo asi 300 metrů RG58 pár konektorů a mohli jsme hrát na čtyřech PC po síti.

  • atreides napsal:

    Ó ano, zákazy byly. :D A to když jsme Dooma pařili u bratránka na kompu. Bylo nám asi šest, takže motorika a koordinace nic moc, tak jeden chodil a rozhlížel, druhý otvíral a střílel. Ale byli jsme se schopní dostat jen do 3. úrovně, protože nás vždycky dostala ta pasáž se zhasnutými světly. No a když tu pařbu viděli naši ctění rodiče, tak samozřejmě jsme byli seřváni, z kompu vyhozeni a ten byl zamčený na klíč a ten schován. :D Až po nějaké době byl komp opět dovolen, tentokrát však už jenom s Grand Prix Circuit, olympiádou, Stunts a Jetpackem. Tolik asi k prvním zkušenostem s Doomem.

    Pokračování bylo pak až na střední, kdy jsem si z „nostalgie“ řekl, že bych ho mohl konečně zahrát celý, teď když už žádné zákazy nehrozí. Nu a stalo se tak na jedny Vánoce a od té doby si každý Štědrý den zapínám 2. epizodu. :-)

    Jinak co bych doporučil na oslavy? Mohu vám doporučit Doom na cesty, aneb někdejší mobilní Java hry Doom RPG. Nahoďte na mobilu emulátor JM2E a rozjeďte tuhle strašně návykovou tahovku. Té jsem se napařil při cestách vlakem anebo při všemožném čekání ve frontách a čekárnách.

    • atreides napsal:

      Tak jsem prohrabal své staré archívy a našel je. Takže kdo chce, může vyzkoušet. Doom RPG, Doom 2 RPG a jako bonus i Wolfenstein RPG ve stejném duchu.

      A ano. Funguje to jako krokovací dungeon. ;-)

      https://posilej.cz/zasilka/XJ2HV94E#link

    • iarmanu napsal:

      Jo copa mechanický zámek na PC, toto zabezpečení jsme s bratrem překonali celkem rychle, stačilo brčko na jehož konci byl zešikma napíchnutý špendlík. Pak začali rodiče schovávat napájecí kabel, ale schovky byly rychle odhaleny a po čase jsme už měli patřičný kabel v záloze. Pak už to rodiče vzdali, jelikož, jak pravila Éowyn: „Kde vůle neschází, cesta se nachází“, takže neměli žádnou šanci.

  • Doomtrooper napsal:

    DOOM byl jednoznačně spouštěčem který měl na svědomí usměrňující kroky napříč mým dalším životem teenagera. Nejenže jsem díky němu našel motivaci chození celé léto na brigády a střádal korunky na svoje první PC, pak se vzdělával v informatice až nakonec graduoval za mořem v IT. DOOM jako takový byl revoluční, ale co s z něj v mých očích udělalo nepřekonatelnou legendu byla kreativní kombinace kontroverzního temného světa, brutality a hudby. Dodnes si na kytaru začertím staré rify Bobbyho Prince. Ovšem když sem objevil tenkrát pod DOSem DEU a začal tvořit vlastní mapy nabralo vše jiných obrátek. Poté Deathmatch odstartoval éru zájmu kterou šlechtím dodnes ve svých projektech. Sociální interakce při hraní multiplayer her se stala pro mnoho lidí oblíbenou kratochvílí. DOOM je také v mé sbírce asi nejrozšířenějším artiklem. Prakticky všechny Sledgem zmiňované knihy, příručky a WADy vlastním. Takže, považuji se za ultimátního DOOM nerda, na každém pc který jsem kdy měl byl vždy nějaký DOOM nainstalován a zřejmě se to už nezmění. Hezké narozeniny DOOM !!

  • cyberreality napsal:

    jestli nekdo chce zkusit stary verze, tak u me mam x let balicek vsech demo, shareware verzi dooma, heretica, hexena, stifa: https://liquiddoom.net/download/doom_sw.7z
    je to udelano jako komplet balicek s dosboxem, takze na click vse pustite, a je tam toto vsecko:

    doom 0.2 prealpha
    doom 0.3 prealpha
    doom 0.4 alpha
    doom 0.5 alpha
    doom 0.9 press release
    doom 0.99 sw
    doom 1.1 sw
    doom 1.2 sw
    doom 1.25 sw
    doom 1.4 sw
    doom 1.5 sw
    doom 1.6 sw
    doom 1.666 sw
    doom 1.8 sw
    doom 1.9 sw
    heretic 1.0 beta
    heretic 1.0 sw
    heretic 1.2 sw
    hexen 1.0 beta
    hexen 1.0 demo
    strife 1.0 teaser
    strife 1.1 teaser

  • Harry napsal:

    Díky za vzpomínku na tuhle klasiku, třebaže mé reflexy za těch 30 let notně zpomalily :)

  • iarmanu napsal:

    Já jsem se na počest výročí dokopal k dohrání prvního Sigilu, a díky modu SIGIL: Vanilla Edition, si ho užívám hezky postaru na DOS mašině za libých tónů Sound Canvasu.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle