FIFA International Soccer (FIFA 94)

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Úplně první FIFA, začátek velké herní série, která dodnes prodává neuvěřitelné množství kopií a pro mnohé je nejlepší sportovní hrou dodnes. FIFA International Soccer je skvělá hra, hratelnost není tak složitá, a díky tomu, jak vypadá, jak se skvěle hraje a jakou má parádní atmosféru, i dnes stojí za to si tuhle FIFU zahrát.

FIFA International Soccer (FIFA 94)

Electronic Arts zná asi každý - malí, velcí i ti největší. Jedna z největších továren na hry pod Sluncem. Všichni museli slyšet o Fifě či NHLku, které každým rokem čekají na fanoušky sportu u pultu. (Nechci být rýpavý, ale v poslední době se každým rokem mění jen číslice a sportovec na obalu. Jinak hra je v podstatě totožná, jen s lepší grafikou :)

Jednou z povedených fotbalových her byla, tedy vlastně stále je, FIFA International Soccer. Je to jasné, dvě branky, jeden míč a 22 nadšenců honících se za balónem a snažících se dát branku. Jste postaveni do čela jednoho z mnoha týmů, vaším úkolem bude dovést vaše svěřence na závěrečný turnaj mistrovství světa a dosáhnout nesmrtelnosti výhrou pohárů šampióna planety.

FIFA International Soccer (FIFA 94)

Hra nabízí celkem 48 mezinárodních týmů, bohužel nelze hrát za týmy z jednotlivých evropských lig nebo za skutečné hráče, jelikož hra neměla žádnou licenci. Ani v českém týmu není šance poznat jediného hráče, to sice v celku vůbec nevadí, přesto by bylo hezké zahrát si za skutečné fotbalisty z té doby. Přestože jsem byl v roce vydání hry pouze malý špunt, některé hvězdy si velmi dobře pamatuji.

Na výběr je z celkem 4 herních režimů, od obyčejné exhibice až po režim podobný světovému šampionátu, kde si vyberete jeden z týmů a přes základní skupiny a následně vyřazovací zápasy ho můžete dovést až na samotný vrchol fotbalové slávy. Ještě před samotným utkáním lze nastavit dobu trvání poločasu, pravidla, formace, což má určitý vliv na to, jak se bude hrát samotná hra, i to, jak bude hrát vaše družstvo.

FIFA International Soccer (FIFA 94)

Jak se to hraje? Abych byl upřímný, jedním ze zklamání je ovládání. Pokud si chcete hru vychutnat, budete muset někde vyhrabat gamepad, jenom na něm si zahrajete bez větších potíží. Jinak nezbývá nic jiného než hrát na klávesnici, a musím říct, že to je o zlámání rukou. Nahrát míč potřebuje dlouhý trénink a o sprintu hráče s míčem ani nemluvím. Hru můžete ovládat pouze střelbou, což zapříčiní spoustu gólů, okradete se ovšem o část hratelnosti. Na ovladači se vše ovládá skvěle. Je vidět, že byla hra původně vyvíjena pro na svou dobu velmi silnou konzoli 3DO.

FIFA International Soccer (FIFA 94)

Celkově se jedná o tvrdou arkádu, nečekejte velký realismus, ovšem hra se vážně dobře hraje, má skvělou atmosféru díky super animacím a zvukovému doprovodu a velmi často se vám povedete vstřelit efektivní branku. Není vůbec od věci zvýšit si zvuk a poslouchat divácké chorály, jak se linou po celém stadionu.

Co dělalo z téhle hry pecku byla grafika. V té době to byla absolutní špička a animace s patičkami či nůžkami jsou opravdu efektní. Častokrát se poplácáte na hrudi za krásný gól z 30 metrů. Hra je viděna z izometrického pohledu a oproti své konkurenci, například můžeme hovořit o Sensible Soccer, vypadala opravdu skvěle. To ostatně vždy bylo devízou série FIFA.

Pokud jste fanouškem fotbalu a máte trpělivost, tuhle hru určitě doporučuji. Ideální jsou bitvy s kamarádem, stačí zapojit dva ovladače, nebo lze hrát na jednom ovladači a klávesnici, a pustit se do boje. Pokud jste opravdovým retro maniakem a máte rádi sportovní hry, tohle bude zábava.
Autor: Popy

Hráč, fanoušek starých her, zejména pro první Playstation.

Komentáře k:
"FIFA International Soccer (FIFA 94)"

  • Ilfirin napsal:

    1) Gamepad vždy a všude, proč se někdo sebetrýzní klávesnicí?
    2) Mám původní Soccer taky v oblibě, díky arkádovosti a humorným animacím pádu, faulů a vlastně vůbec. Realističnost pozdějších dílů to pro mě dost zabila.

    • Popy napsal:

      V té době prostě ovladače nebyly na každém rohu, vlastně celkem rarita byla myš :D

    • Vinicius napsal:

      Pro PC se gamepady začaly šířit až v roce 1992, kdy byla tato hra vydána, viz legendární Gravis Gamepad. Joysticky byly už běžné.

      Největší slabina hry byly přihrávky. Jinak hra vypadala celkem pěkně, tempo hraní bylo vysoké. Hřiště byla jedna velká rolovaná bitmapa. Zkusím si pustit soundtrack přes něco lepšího než OPL3.

      • Popy napsal:

        Rozhodně to mělo k dokonalosti daleko, ale na tu dobu to bylo vážně zjevení. Při dnešní realistické grafice, to asi těžko někdo docení, ale vypadlo to moc dobře, oproti jiným hrám. Jak říkám, ovladače byly rarita, pamatuji si, že se to dalo jednoduše hrát mezerníkem a padaly hezké goly (nůžky, voleje ze strany a podobně), ovšem to nebyla úplně ta pravá zábava, přihrávky a vedení míče nebylo ovšem úplně ideální. jako první hra v sérii to ovšem na hodiny zábavy stačilo, pro 6 letého kluka jako jsem byl já to bylo prostě super :D

  • Doomtrooper napsal:

    Všichni jsme hráli první FIFU nebo NHL na klávesnicích. To holt gamepady tenkrát nebyly tak rozšířené a hlavně byly oproti klávesnici pomalejší v otáčení a kličkách. Hrávali jsme celovíkendové turnaje a znatelný rozdíl tam prostě byl.

    • Popy napsal:

      Tyhle hry se prostě hrají na ovladači lépe, vždycky budou

    • Rootan napsal:

      Fifu jsem hrával na klávesnici, ale NHL 93 jsem hrával myši.

      • Popy napsal:

        Já jsem NHL 93 hrával tehdy ještě na MegaDrivu u kamaráda. Takže tam ovladače byly k dispozici, ale je pravda, že později NHL 98 (byla tam možnost nastavit si svítící puk, tuším že fialové barvy) jsme hráli na PC a to musel jeden na klávesnici a jeden na myši, samo na myši to bylo peklo

  • Doomtrooper napsal:

    Heeej „D na tom prvním obrázku je Cardiff city :) Tam jsem rok a půl chodil koukat na fotbal naživo. Dobrá atmosféra.

  • Keeper napsal:

    Co pamatuju, tak se to hodně blbě ovládalo.. Jak přihrávky, tak i pohyb, který byl matoucí kvůli šikmo umístěné kameře.
    Jen by mě zajímalo, v čem konkrétně bylo ovládání na gamepadu lepší než na klávesnici? Nějak si to nedokážu vysvětlit. Vždyť v té době nebyly analogy, v kterých byla později hlavní přednost při hraní fify oproti klávesnici.

  • asdf napsal:

    Tohle byla první a i poslední fifa co jsem hrál. Jedinné co si z toho pamatují je, že se dalo před výkopem brankáře před něj stoupnout a v určitém momentě mu sebrat míč a dát gol.

  • Pluto napsal:

    Já jsem to hrával na klávesnici a nikdy jsem s tím neměl problém. Ani u Fify, ani u NHL.

  • Red napsal:

    Nejlepším střelcem byl Krubik!

    Tu znělku v menu si broukám pořád, nevíte o co jde? Někde jsem četl, že se jedná nějakou tehdejší pop písničku.

    Jinak paradoxně se nejsnadněji dávaly góly z dálky. Jakmile se šipkou mířilo, tak to brankář chytil, ale když šel míč doprostřed tak bylo často branka. Také se dalo postavit před brankáře při rozehrávce a vždy ho obrat o mič a dát gól, ale to jsem už jako malej capart bral jako podvádění:)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle