#hvdosdev

Můj Top 10 – RPG

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1744 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Již dlouhou dobu jsem se chystal napsat další článek, ovšem nebyl vůbec čas, rodina, práce, koníčky, však to znáte. Nyní jsem trošku zpomalil, a proto přichází čas na Top 10, tentokrát ze světa RPG. V tomto žánru vyšlo neuvěřitelné množství her, které mě v mládí i ve stáří velmi ovlivnily, a já v nich nechal desítky hodin. Pravidla vlastně žádná nejsou - pokud se hra odvíjí podle klasických pravidel RPG, tedy hra na hrdiny, kde objevujete svět, konverzujete, bojujete a vylepšujete své postavy, přičemž postupně se prokousáváte příběhem až k eliminaci hlavního záporáka (často se nemuselo jednat ani o záporáka, kdy vlastně záporákem po celou hru jste vy, jasně koukám na tebe KOTORe), pak se hra mohla dostat do tohoto žebříčku. Chci jen upozornit, že se jedná o čistě moje preference a můj výběr, přesto budu rád, když se se mnou podělíte o svůj názor a pokusíte se mě v komentářích přesvědčit, že jsem nějakou hru vynechal nebo jsem váš oblíbený kousek poslal na špatné místo v žebříčku.


10. Final Fantasy 7

Již jsem říkal, že do tohoto žebříčku se může dostat jakákoliv hra, i proto jsem sem zařadil tuhle parádu od Squaresoftu z roku 1997, která vyšla na první PlayStation (remake na PS4 je také povedený počin). Hra ždíme prakticky vše, co může, od ždímání prvního PlayStationu v rámci grafického a hudebního zpracování, tak lidských emocí, kdy celý příběh a odhalování jednotlivých osudů členů vaší party si nezadá nic s těmi nejkvalitnějšími knihami či filmy. Hra vás nechá užívat si neuvěřitelně propracovaný svět, zvaný Gaia, několik desítek hodin, kdy vás vyplivne na úplném konci, kdy se postavíte vlastnímu osudu a bojujete, jak jinak, o budoucnost celého světa. Parádní hra, která však nemusí sednout všem, zejména pokud nemáte rádi starý přístup k JRPG.

Můj Top 10 – RPG


9. Diablo

Ze všech dílů, které doposavad vyšly, je pro mě právě první díl tím nejlepším a přelomovým. Skvělá hratelnost, zatuchlé dungeony, nekonečné hordy nepřátel, nezapomenutelná hudba (melodii ze základního městečka mám v hlavě navždy) a skvěle navržené procedurálně generované úrovně vytváří svět, do kterého se pravidelně vracím. Moje oblíbené povolání je bojovník, ovšem hru jsem dohrál za všechna dostupná povolání, společně s neméně skvělým datadiskem.

Můj Top 10 – RPG


8. Might and Magic 6

V tomhle žebříčku není špatné hry, pouze špatného pisatele. Zatím se do žebříčku dostávají opravdu zachovalé kousky z let devadesátých, jejichž tradičním zástupcem je také série Might and Magic. A právě šestý díl je tím nejlepším, co svět Might and Magic nabízí. Příběh napojený na oblíbenou strategickou sérii Heroes of Might and Magic, krásná barevná grafika, velmi dobře situované dungeony, vylepšování postavy, nacházení artefaktů a stále silnějších zbraní a zbroje. To je hlavní gró každého RPG. Hra udělala neuvěřitelný krok kupředu oproti předchozím dílům. Musím se přiznat, že z počátku jsem ze hry nebyl nijak nadšený, ale po nějaké době a navyknutí se na starou hratelnost a mechanismy, se z tohoto dílu stala moje srdcová záležitost v rámci hybridních tahových RPG.

Můj Top 10 – RPG


7. The Witcher 3

Jaká to byla jízda od začátku do konce společně s třetím dílem téhle nesmrtelné série z rukou CD Projektu. Hra vyšla roku 2015, pravda já se k ní dostal o něco později, přesto jak jsem začal, skončil jsem až když dobrodružství Geralta z Rivie skončilo na úplném konci. Neuvěřitelně rozlehlý svět, chuť objevovat každé zákoutí, zajímavé questy, skvělý soubojový systém se spoustou alchymie, nápadité stvůry na porážku a samozřejmě intenzivní a promyšlený příběh, který musel nadchnout každého fanouška světa Zaklínače. Hru jsem dohrál i s jejími datadisky a jednalo se o jednu z nejlepších možností, jak dokázat, že hry jsou velmi často nejkvalitnějším médiem vůbec.

Můj Top 10 – RPG


6. Star Wars: KOTOR (Knights of the Old Republic)

Co k téhle hře dodat. Jedna z nejkvalitnějších RPG her vůbec, navíc ze světa oblíbeného Star Wars. Jedná se o určitě nejlepší příběh z herního světa Star Wars. Zhostíte se role bezejmenného bojovníka, který nezná svou minulost, přesto bude a musí bojovat za svou budoucnost i budoucnost celé galaxie. Rozuzlení celého příběhu, stejně jako hlavní příběhová linie, drží hráče neustále ve střehu. Hra vytváří nezapomenutelný Star Wars feeling. Je pravda, že soubojový systém je na dnešní dobu již patřičně zaprášený, ovšem i tak skýtá celou řadu taktických možností. Jinak se hra nese v tradičních kolejích studia Bioware, tedy velké světy, monumentální příběh, spousta textu a rozhovorů, velké množství soubojů, a hlavně zábavné odhalování světa i celého příběhu. KOTOR je zkrátka super zábava i po tolika letech.

Můj Top 10 – RPG

 


5. Fallout

Dlouho jsem přemýšlel, zda sem zařadit první, druhý nebo třetí díl Falloutu (Fallout: New Vegas možná také), protože všechny tři hry stojí za zvážení a patří mezi mé nejoblíbenější hry vůbec. Nakonec jsem zvolil první díl, který jsem hrál ještě jako malý prcek na počítači své sestřenky v jejím malém pokoji. Hru jsem tehdy moc nechápal, ale hrozně mě bavila. Když jsem se k Falloutu dostal později, uměl jsem anglicky a ocenil jsem, o jaký klenot se to vlastně jedná. Strašně lákavý a uvěřitelný svět, skvělý systém levelování a vývoje postavy, kde každý bod do určité dovednosti ovlivní počínání vaší postavy (vždy jsem jel na energické zbraně a schopnost páčit zámky). Postapokalyptický svět ve své nejlepší formě, vážně se vracím každý rok a svůj oblíbený Fallout dohraji, až tak dobré to je.

Můj Top 10 – RPG


4. The Elder Scrolls: Morrowind

Vím, že většina lidí bude pro Skyrim, ovšem já jsem prostě milovník starších a vybroušených kousků, a proto mě více oslovil Morrowind, přestože jsem Skyrim dohrál a moc si ho užil. Morrowind nabízí desítky hodiny v krásném a až mimozemském světě, kde není nouze o hrdinské činy, stejně jako potřebné podlé jednání a vraždy či krádeže důležitých předmětů. Na internetu koluje video, jak je možné hru dohrát během 5 minut, ale nechápu, proč by to někdo dělal. Ten svět je tak super, hratelnost tak zábavná, že není potřeba nikam spěchat a je nutné vychutnat si každý krok, souboj a zvýšení levelu ve vašich oblíbených dovednostech.

Můj Top 10 – RPG


3. Icewind Dale

Teď teprve přichází ten obtížný moment vybrat tři nejlepší hry ze žánru RPG, což není vůbec jednoduché. Já vím, já vím. Možná teď je trošku podezřelé, že jsem nevybral Baldurs Gate, což by byla celkem logická cesta, ovšem pro mě bude vždy lepším "klonem" právě Icewind Dale. Je to zejména tím světem, prostě zima mě přitahuje. Příběh také není vůbec špatný a soubojový systém je prostě naprosto parádní. Miluji real-time souboje, kdy je možné zapauzovat hru, vybrat akce pro jednotlivé postavy a sledovat, zda jste se rozhodli správně nebo nikoliv. Baldurs Gate je super, ale Icewind Dale je prostě lepší.

Můj Top 10 – RPG


2. Persona 5

Asi jediný zástupce nové generace her. Atlus zkrátka umí a Persona 5 mě nedokázala pustit, dokud jsem ji celou neprošel a nedokončil. Nebude určitě sedět všem, přeci jenom japonský styl je prostě výjimečný a velmi specifický, ale ten svět, příběh, interakce mezi postavami, odhalování "zloduchů" a zejména neuvěřitelný soubojový systém byl strašně zajímavý a zábavný. Hra vyšla v roce 2016 a okamžitě vtáhla do světa Shin Megami Tensei, kdy právě Persona je takovou odnoží těchto hardcore japonských RPG. Myslím, že dát šanci téhle hře je určitě dobrý krok, celé se to tváří jako hra pro děti nebo teenagery, ale v příběhu se řeší situace, které si nezadají s dospělým světem a vynáší na světlo věci, které jsou pro společnost dost často tabu.

Můj Top 10 – RPG


1. Chrono Trigger

A první místo získává Chrono Trigger, stařičké JRPG z dob Super Nintenda (hra vyšla v roce 1995). Pravda, ke hře jsem se dostal až později, v době, kdy aktuálně vévodil PlayStation 2, ale pořád to nemění nic na tom, že se jedná o mé nejoblíbenější RPG. Strhující svět plný zajímavých postav, cestování v čase a epické dobrodružství za záchranou světa, to vše obalené v neuvěřitelně komplexním soubojovém systému, který si bere to nejlepší ze starých tahových JRPG, a posouvá jednotlivé mechanismy a míle dál. Kdo hrál potvrdí, kdo ne, možná bude jen kroutí hlavou, ale Chrono Trigger je prostě z jiné planety.

Můj Top 10 – RPG

Autor: Popy

Hráč, fanoušek starých her, zejména pro první Playstation.

Komentáře k:
"Můj Top 10 – RPG"

  • Doomtrooper napsal:

    Dobré zamyšlení prokaždého hráče. Hmmm, Já bych si určitě musel do žebříčku zařadit, Lands of Lore, Stonekeep, Diablo II, Eye of the Beholder nebo Planescape: Torment.
    Ale to jeprostě dáno tím jak kdo vyrůstal, jaký měl kámoše co mu zrovna byli ochotní nakopčit hry na 3,5″ disketách a jaký byl vliv těch o pár let starších kteří nás k tomu třeba přivedli.
    U nás se třeba PS nebo Nintendo nechytlo vůbec, jen svého času Sega megadrive. Tudíž gró všech hlubších RPG u mě tkví v PC titulech.
    Hej, proto tu ale jsme ne? Podělit se o nostalgické vzpomínky her které pro nás všechny znamenaly nějký milník nebo posun kupředu. :)

    • Popy napsal:

      Lands of Lore je určitě super hra, kterou jsem také dohrál, stejně jako Planescape Torment, s úžasným světem a filozofií.

      Souhlasím, každý má to své. Já bych do žebříčku například rád zařadil Cyberpunk 2077. Skvělá, ale rozbitá hra, bohužel a mnohé další. TOP 10 je poměrně obtížné sestavit. Přeci jenom těch her, kterých jsem si užil je mraky, ale tenhle žebříček jsou opravdu ty, které bych doporučil všem si vzít na pustý ostrov :)

      Je to o tom mluvit o svých oblíbených hrách, mám to rád, když se se nou o tom podělí. Třeba takové Diablo 2, hned jak jsem si to u tebe přečetl, vzpomněl jsem si na to, jak dobrá hra to je :)

    • Richmond napsal:

      Asi máš pravud s tím vlivem. I když třeba v mém žebříku víc jak půlka her jsou věci, které sice vyšly strašně dávno, ale hrál jsem je poprvé relativně nedávno.

  • CesareBorgia napsal:

    Nikdy jsem neměl rád Diablo….Ale souhlasil bych určitě s Fallout (já více hrál Fallout 2, ale beru i New Vegas), Might and Magic (hrál jsem jen 7,8,9) a Kotor 1 a 2. Za mne bych dal ještě Arcanum, Kingdom Come Deliverance, Mount & Blade a nemohu si pomoci, ale velkou slabost mám pro Wizardry …. 7. a 8. díl. Předchozí díly Wizardry se ani nedoporučují hrát, pro obtížnost:)

    • Popy napsal:

      Wizardry 8 jsou parádní, vždycky mne zajímalo, jak je možné, že jak Light And Navíc, tak Wizardry působí jako fantasy RPG a přitom tam byly v obou případech SCI-FI prvky. Arcanum je super, ale celkem nedodělaná hra s velkýma chybám.

  • Guldy napsal:

    3 hry z tveho zebricku bych zaradil i mezi svych TOP X. Prvni dve hry prekvapily..

    • Popy napsal:

      Jaké to jsou, jestli se můžu zeptat. Já hodně dlouho přemýšlel, je pravda, že jsem malinko pokřivený směrem k JRPG, prostě jsem vyrůstal v dobách PlayStation 1. Ale mám spoustu PC RPG, které se tady objevily, nebo jen o fous neprošly

      • Popy napsal:

        Persona určitě nesedne každému, ale já se u 5 dílů vážně dobře bavil, je ale potřeba být malinko východně nastavený

      • Guldy napsal:

        KOTOR, Fallout, Diablo (osobne bych nadradil dvojku jednicce, ale jednicka je v nekterych vecech unikatnejsi.. to jsem uz ruzne rikal, tak se nebudu dal papouskovat)

        Premyslel bych i o Witcherovi 3, prestoze je to pro me jina, velmi moderni, hra. Nemam v sobe uplne vyjasneny vyznam a dulezitost, ktere pro me predstavuje. Bylo by to na hlubsi zamysleni.

  • Pentium napsal:

    „Dlouho jsem přemýšlel, zda sem zařadit první, druhý nebo T Ř E T Í díl Falloutu…“ No to jsme teda dopadli :) NV bych pochopil, za mě dvojka.

    Hrál jsi Gothic 1/2? Ty mají v našich končinách legendární status a dle mýho naprosto zaslouženě, jedny z nejbožejších RPG, co jsem hrál, obzvláště dvojka. Obrazy z Khorinisu z hlavy nikdy nevymažu. Světy jou sice omezenější, ale o to propracovanější.

    • Popy napsal:

      Gothic 2 poctivě dohrán, super hra, určitě v Top 20 by byla :)

      Falloutu 3 je špatná hra? I když je pravda, že New Vegas byl lepší, asi jsem to špatně napsal. Určitě bych upřednostnil New Vegas před trojkou

    • Popy napsal:

      Jo dvojka je větší, ale jestli je lepší, za mě asi ne

  • Doomtrooper napsal:

    Tak se nám tady sešla slušná sbírka názorů a rozjela zajímavá diskuse. To je na tom pravě to boží že každý má ty svoje srdcovky a když někdo vytáhne z klobouku něco jiného, spousta si řekne, no jóóó to bylo taky dobrý a hned se nám to taky vybaví v barvách. A koukám že se najdou i lidi kteří nemají rádi Diablo.. A to jsem si vážně mylsel že každý kdo byl dostatečně stár v polovině 90tých let aby dosáhl na myš ze židle to musel mít rád. Well, I stand corrected ;)

    • Pentium napsal:

      Vzbuď se. Diablo je kompost. Jistě, bylo populární. Pop =! kvalita. Totální výsměch RPG. Buď řekni, že je to prostě fantasy Crusader, tam budiž, nebo šit RPG.

      • Popy napsal:

        Věc názoru řekl bych, a každý si asi RPG vyloží trošku jinak. Diablo rozhodně, za mě, není vůbec špatná hra, a jak bylo řečeno, člověk je hodně ovlivněny mládím, a já v dobách PlayStationu prostě Diablo žral ( já ho totiž dohrál na PlayStationu)

      • Sledge (admin) napsal:

        Diablo je super, ale nejde porovnávat s plnokrevnými RPG, je to prostě akční klikfest s RPG prvky, v kteréžto kategorii kraluje :) Ale pokročilé RPG mechaniky a propracovaný příběh je nutno hledat jinde.

        • Pentium napsal:

          „je to prostě akční klikfest s RPG prvky, v kteréžto kategorii kraluje“

          Ano, takhle se to dá vidět. Nebo to prostě zařadíme do kategorie ARPG, což je takový ojeb, protože je otázka, do jaké míry jsou různí zástupci ARPG ještě stále podmnožinou RPG. To je otázka definice, kterých je vícero, a pořád se hledají další. Já to spojení s Diabla s RPG fakt těžko beru.

          Někdo by mohl tvrdit, že Sexy Maid kraluje v kategorii anime porno her, ale je to pak taky dobrá hra? :/ Možná je problém ta kategorie :)

          • Guldy napsal:

            „Já to spojení s Diabla s RPG fakt těžko beru.“

            Uplne vidim toho lakomce od Moliera, jak lezi na zemi a umira z toho, ze nekdo spojuje RPG s Diablem.

            • Pentium napsal:

              Nebo z toho, že mu družka potají prodala originální krabice, aby měla kam dát slaměnej Betlém, lucerničku a porcelánovýho Santu :D

      • Doomtrooper napsal:

        :D :D :D Souhlasím že co se RPG týče tak Diablo není zrovna správná ukázka. Je to klickfest , Ale, ta atmosféra udělala díru do světa.

    • Ringo napsal:

      Já Diablo nenáviděl a jeho spojování s RPG žánrem taky. Je to prostě akční rubanice, kde místo bodu do scóre to dostává hráč do statistik, chytré, ale RPG to ze hry ještě teda nedělá.

      Dnes s odstupem času to už ale beru jako respektovanou klasiku z řady her a neberu už to tak radikálně, třeba někdy budu natolik senilni, že už zvládnu klikat jen jedním prstem a zabaví mě to :-)

      • Guldy napsal:

        Proc nenavidel? Chapal bych, kdyby ti ta hra prisla tak spatna nebo by jsi mel averzi vuci gameplayi. Ale doufam, ze to nebylo jen kvuli tomu, ze to nekdo nazval RPG nebo ze ma nekdo iluzi, ze to ma byt stejna hra jako ja nevim Dungeon Master. Tohle jsou zabomysi valky a spory, ktere mi prijdou zbytecne a hlavne jsem se toho prejedl uz pred lety. Nekteri to prozivaji skutecne az do te miry, ze by nejradsi sli jeste na Vaclavak demonstrovat za to, ze Diablo neni RPG. Otazka zanru, podle ceho to vzniklo, co to melo byt atd. neni zadna veda ani zahada. Moc nerozumim tomu, co stale zivi tento „spor“ a ze to lidem stoji za to. Ja vsechny inkvizitory proti Diablu budu brat za Lakomce od Moliera.. to me samotneho rozesmiva.

        • Guldy napsal:

          nebo za Lízala z Maryši, to je mozna lepsi..

        • Popy napsal:

          Také vidím RPG jako RPG a Radim tam všechny hry, které jsem vyjmenoval, ale samozřejmě kazdy to má jinak

        • Pentium napsal:

          Diablo mezi videohrami je něco jako NCIS mezi seriály. Líbit se ti to může. I mě to dokáže zabavit, ale ta intenzivní náklonnost a nepochopitelné zařazování mezi „staré dobré klasiky“ je prostě mem a projev nevkusu. RPG je královský žánr a Diablo je jako tlupa kejklířů, co přijede ke dvoru na chvíli pobavit foukáním ohně a skákáním skrz kruhy. Rád se na to podíváš, ale pak si vzpomeneš, co máš v palácové knihovně, a vypustíš na kejklíře lovecký čokly :))

          • Popy napsal:

            Už se dostáváme dost jinam. Diablo je akční RPG ať chce někdo, nebo ne

            • Guldy napsal:

              Presne tak, jak pise Popy. Je to akcni role playing game. Tak to vzniklo a tak to nazyvali a nazyvaji i tvurci hry. Samozrejme, nekdo by mohl rict „co oni o tom asi vi, ja to vim nejlip“ a tam bych se nerad dostal.

              Ve hre probiha rozvoj hracovy postavy skrze predmety a statistiky. Hrajete jednu ze tri roli. To jsou dva zakladni vyznamy spojeni „role playing“, ktere uznavam.

              Pochopitelne je treba byt schopen rozeznavat komplexni RPG, klasicka RPG nebo jejich ruzne mutace, podzanry apod. Hry jsou komplexni a vselijake, rozdeleni neni pouze na RPG, adventury, zavodni. Pokud nejaka hra nema expeni zbrane pri mlaceni zbrane nebo expeni chuze pri chuzi, tak to neznamena, ze to uz neni RPG. Je spoustu mechanik, ktere v RPG mohou a nemusi byt.

              Hra vznikla na zaklade dvou rogue like her s nazvem Moria a Angband. To byla hlavni motivace za timto projektem. Rogue like hry jsou mimochodem take zanrove zarazeny do role playing games.

              • Popy napsal:

                Ale jsem rád, že o tom debatujeme, každý má svůj pohled, a to je dobře. Jen nevím, proč by právě Diablo nemělo mezi RPG být :)

              • Pentium napsal:

                To jsi teda uvedl dost slaboučký kritéria…

                1. Nevím, proč bych prohlášení autorů o…čemkoli měl brát jako slovo boží. Když autoři CoD řeknou, že se jedná o hyperrealistický military simulátor pro taktický výcvik armádních specialistů, tak jim to budeš žrát? :D

                2. OMG ta definice RPG obsažená už ve zkratce z éry tabletopů je tak pár desetiletí u videoherních RPG totálně nepoužitelná, to by pak byl RPG i Half-Life, protože v něm hraješ roli Gordona.

                3. Takže už zbyly jen ty staty. Ano, ty jsou prakticky nutnou podmínkou, aby se jednalo o RPG, ale sotva postačující. Je řada her, kde jsou staty (a stuff) a RPG to evidentně nejsou Je RPG Deus Ex, System Shock, Jagged Alliance,…? Asi těžko. Jsou to hry „s RPG prvky“. A Diablo je akční rubačka s RPG prvky.

                O ARPG jsem psal už výše, můžeš to tam zařadit dle libosti, ale ta kategorie sama je už dost pochybná. Je mi jasný, že se těžko Dibalo přestane konsenzuálně pokládat za RPG, ale vydávat ho za slavného zástupce žánru a ještě k tomu „zlatou klasiku“, to je fakt humáč.

        • Ringo napsal:

          Proč nenáviděl. Je v tom od každého něco a souhlasil bych přesně s poetickým popisem Pentia. Stručně svými slovy bych napsal traktát. Takže jako ortodoxni RPGčkář a tahovkář mě spojení Diabla s RPG žánrem ve své době skoro až uráželo. Hodnotil jsem to takto, že pokud bychom Diablo zařadili k rubanicím, fajn, tam by asi to mohlo být dobré. ale pokud někdo trvá na tom, že to je RPG, tak je to sakra špatné RPG tak možná na 3/10. Kdysi se mi líbil článek Davesada na RPGhry.cz, kde napsal, proč je Diablo nejhorší hra všech dob :-)

          Nicméně časem jsem akční RPG žánr začal respektovat a přivedly mě k tomu vlastně japonské RPG, kde to taky je děleno na RPG a akční RPG a mnoho těch akčních RPG je tam tak epických, ale přitom jsou souboje rubanicové, že jsem začal být k rubanicím shovívavější. Nicméně tomu Diablu pořád jakoby kousíček k tomu, abych jej za RPG vzal, něco chybí. Nicméně můj odpor ke klasickým rubanicícm na PC vlastně kapánek opadl, protože jsem si zahrál a dohrál základní příběhovou linku Path of Exile. Hrál jsem nějakou dobu pak i Torchlight a Titan Quest, takže docela věřím, že na stará kolena, když teď pustím Diablo, tak mě dokonce fakt může i bavit a z hecu jej dohraji. Nicméně stále platí, že nikdy nemohu říci, že je Diablo RPG v momentě, kdy jasně za RPG označíme Albion. Tady v těchto momentech stále cítím, jak jsou principiélně obě hry na hony vzdáleny na to, abych je zařadil do stejného žánru.

  • Hanzee napsal:

    Z žebříčku je vidět zajímavý mix autorových preferencí. Na jednu stranu jsem si říkal, že jde o zálibu v akčnosti a soubojích v reálném čase, na druhou stranu tam máme jrpg a Might and Magic. To je právě zajímavé, že každý má jiný profil, jiné preference.
    Já tedy čím více stárnu, tím více vzpomínám na „poklidná“ RPG, tahové souboje a především skvělý příběh a linearitu danou právě japonským RPG. Trochu pateticky si myslím, že už nenajdu nikdy čas si vychutnat Final Fantasy znova. Pro mě je navíc malinko lepší desátý než sedmý díl, ale oba zasluhují maximum úcty. Chrono Trigger je dlooouho na seznamu přání si zahrát. O Falloutu se dá také hovořit jako o samostatném žánru. Další „škatulkou“ by byly možná MM a Wizardy. Akční RPG jdou bohužel spíše mimo mě.

    • Popy napsal:

      Já miluju vlastně celou sérii Finále Fantasy, hodně blízko 7 je 9, která pokoukava po odkazu straších dílů, má super vizual ( na PlayStation 1), pomalejší, ale zábavný soubojový systém a postupně gradující příběh, který se přelévá z pohádky až k pořádně filozofii, kdy se člověk zamýšlí nad nejednou věci v životě. Ale také starší díly, hlavně FF5 a 6, jsou super.

      Ale je pravda, že hlavně ke starším dílům se hůře vrací.

      Vzpomněl jsem si třeba na Front Mission 3, také skvělá tahovka od Square nebo vandal hearts, ale to je prostě moje posedlost playstationem 1, každému tohle nesedne.

      Napada tě ještě nějaká starší PC/PSX hra, ktera má parádní příběh i hratelnost?

      • Hanzee napsal:

        No jo, stačí se kouknout na Tvůj profilový obrázek a je to jasný :-) Devítku mám samozřejmě taky rád, ale přeci jen je trochu za 10. a 7. dílem. Avšak při vší úctě k ostatním RPG, Final Fantasy má u mě vždy absolutní hodnocení nade vše. Píšu ovšem o dílech 7-10. Další jsem nehrál. 11. je online a 12. způsobil, že pro mě série skončila. Opustili všechny pro mě lákavé principy FF. Předešlé díly zase neznám. Jedničku jsem hrál na mobilu, ale už mě to tak nechytlo.
        K devítce: filosofie, kterou také u FF obdivuji, tam je skutečně taková pozvolná. Zatímco 7ka a 10ka jsou hluboká díla jako celek. 9ka dokládá překlad slova fantasy explicitně, je to pohádka pro dospělé. Skutečně pohádka, ale některé věty mi utkvěly v paměti a mají hloubku (třeba „jsi naivní jako právě narozené dítě“). A 8ka je prostě love story, které se ale pekelně dobře hraje :-)
        Z žánru RPG asi lepší příběh doporučit neumím. Síla FF je v linearitě a sevřenosti (to, co se jí vyčítá, já to obdivuji). Z jiných žánrů se tomu blíží Mafie. Opět si myslím, že je její předností to, jak příliš neodbočuje a vypráví příběh (to můžou Američani s GTA apod. jen závidět). Bohužel tento styl ve hrách prohrál. Další důvod milovat staré hry.

      • Ringo napsal:

        Z jRPG na PS1: Xenogears, Parasite Eve, Vagrant Story, Star Ocean 2, Grandia, Tales of Eternie, Wild Arms 1, 2, Suikoden 2, Breath of Fire 3, 4, Lunar: Silver Star Story, Lunar: Eternal Blue, SaGa Frontier 1 a 2, Dragon Quest 7.

        SNES: Dragon Quest 5, 6, Star Ocean, Tales of Phantasia, Secret of Mana, Seiken Densetsu 3, Romancong SaGa 3, Lufia 1, 2, Treasure Hunter G, Dual Orb 2.

        Na PC: Albion, Dark Sun, Ultima 7, Wizardry 7, Ultima Underworld 1, 2, Stone Prophet, Betrayal at Krondor…..je toho hodně, určitě z toho mnoho znáš a hrál jsi :-)

        • Popy napsal:

          Dragon quest 7, to je ten díl jak cestuješ v čase a hledáš ty fragmenty, už nevím čeho? V té hře jsem se tak zamotal, že jsem nebyl schopný ji dohrát, ale také jsem byl mladé ucho.

          Pěkný výčet her, většinu znám, Vagrant Story super, parasite eve také. Ještě jsem si vzpomněl na the legend od Dragoon

          • Ringo napsal:

            Jo, to je on, dojel jsem DQ7 kdysi dávno jen do poloviny, respektive dojel jsem první disk a už jen to mi sežralo 80 hodin. Pak jsem nějak odpadl. Ale koupil jsem si ten remaster na 3DS, ten si někdy zahraji a snad dohraji. Jinak z tvé TOP chválím Chronotriggera a Final fantasy 7 :-) Jinak já bych do kupy mix jRPG a RPG nedokázal dát do TOP 10, nevlezlo by tam vše, co bych chtěl a i když to mám rozdělené, tak tam vše nevleze :-)

            • Popy napsal:

              Já zase nevidím problém v tom, proč nedávat vše dohromady, roleplaying je v každé z téhle her, příběh, postavy objevování, navyšování schopnosti a dovedností, adaptace hráče na nabídnuty svět a podobně. Pro mě je svět RPG spojený, ať se jedná o diablo nebo finále fantasy a podobně, ale je to samozřejmě každého názor

              • Ringo napsal:

                To jsem byl asi špatně pochopeno, já jsem psal, že bych to nedokázal dát dohromady, protože bych to nenacpal do TOP10, nevlezlo by se mi to tam. A neuměl bych si vybrat, jestli bych jako nej RPG dal na první místo Final Fantasy 7 nebo Wizardry 7 a do toho přemýšlel ještě o tom Chrono Triggeru :-)

                • Popy napsal:

                  Jo tak :)

                  No ono je to vlastně úplně jedno, kolikátá ta hra je v žebříčku, každá z nich stojí za zahrání nebo alespoň vyzkoušení. Pro mě prostě Final fantasy ve své době playstationu bylo jako zjevení a je jedno jestli se jednalo o 7,8,9 a později i 6. Všechny díly jsou prostě parádní, i když jsou tam chyby a nejsou dokonalé, je to prostě super. Příběh, souboje, dobrodružství, je to vlastně pohyblivá knížka o 60 hodinách čistého hraní. A Chrono trigger je ještě o patro výš a dál.

                  Chtěl jsem jen říct, že všechny hry v žebříčku co mám, jsou fakt parádní a já je prostě doporučuji.

                  • Ringo napsal:

                    Skvělé jsou i Final Fantasy 3, zejména 4 a pak i 5. A 1 i 2 stojí taky za to, ale ty dvě jsem hrál už jen v Remaku na PSP,

                    • Popy napsal:

                      Ano, 4 a 5 jsem také dohrál, tehdy vyšla na PlayStation 1 jako bundle na jednom CD

  • lasice napsal:

    1. Wizardry 7
    2. Black Crypt
    3. Dungeon Master 1,2
    4. Ultima Underworld 1,2
    5. Eye of the Beholder 1,2
    6. Wizardy 8
    7. Might & Magic World of Xeen
    8. Fallout 1,2
    9. Wizards & Warriors
    10. Ravenloft 1,2

    jRPG je na samostatnou kategorii
    Diablo je hack&slash, to je úplně mimo, ale hra je to parádní ;)

  • Popy napsal:

    Také vidím RPG jako RPG a Radim tam všechny hry, které jsem vyjmenoval, ale samozřejmě kazdy to má jinak

  • jezevec_lesni napsal:

    Zajímavé, že mne Diablo (ani Diablo 2) napoprvé ani nenapadlo a to jsem ho hrál opravdu hodně a osobně je počítám mezi RPG :). Bohužel, RPG žánr je tak časově náročný, že v dnešní době nemám moc ochotu se do něčeho pořádně ponořit.
    Nicmémě pro mne by byl na prvním místě rozhodně Fallout 1&2, pak asi Planescape: Torment nebo Baldur’s Gate, ačkoli jsem ani jedno vlastně nedohrál do konce. No ale na třetím místě bych měl Stardew Valley, což je relativně nová indie 2D hra, která se mi moc líbila.

    • Popy napsal:

      Stardew Valley jsem zaznamenal, ale nedostal jsem se k tomu, peci jenom, času na hraní už tolik není, momentálně epizodně hraji Front Mission 5, pro fanoušky mech tahovek celkem parádní věc, i když třetí díl je pořád nejlepší :)

  • Fruth napsal:

    Žebříček dobrý, v mém by byla určitĕ dvakrat Zelda.

    • Popy napsal:

      Já Zeldu nikdy nehrál, nintendo jsem měl jen wii, a tam se pařilo mario karts a wii sport. Vlastně ani nevím, jestli je Zelda opravdu tak dobrá hra, třeba poslední díl na Switch patří pro mnohé mezi nejlepší hry vůbec, možná bych si měl doplnit herní zážitek

    • Iarmanu napsal:

      Jo Zelda je srdcovka. Tuhle jsem si řekl že dohraju postupně všechny díly, abych měl full Zelda experience, dal jsem zatím první čtyři a hodlam brzy pokračovat. Jednička a dvojka teda hardcore vykopávky, ale to nejhorší už mám za sebou a teď mě čeká jenom super jízda.

  • Richmond napsal:

    Co s týče zástupce 6. dílu série Might and Magic, tak po těch letech pořád nevm, který z dílů 1, 3 a 6 by to měl být. Dlouho jsem si myslel, že to bude šestka, pak po dokončení úžasného prvního dílu jsem byl přesvědčen, že to musí být on. A pak jsem dohrál podruhé úplně komplet trojku a zase jsem zaváhal :)

    • Popy napsal:

      Ty jo, první díl už bych asi nezvládl, nebo je to hratelné dobře i dnes?

      • Richmond napsal:

        Není, pokud nemáš rád mapování. To tvoří velkou část zábavy a pokud tě to nebaví, nemá smysl to hrát (podle map). Extrémně obří, výborné questy, nápor na fantazii. crpgaddict má pořád první díl na pvním místě i před díly 2/3/4/5.

        • Popy napsal:

          Ty jo na to už jsem asi mo rozmazlený, ještě mapovat, to už není pro mě. Já vím, že jsem zkoušel snad 2 nebo 3, i ato na mě bylo moc hardcore

    • Ringo napsal:

      Já myslel, že budu mít navždy za nej 4 + 5, tedy World of Xeen, nicméně když jsem si opakoval před asi 5 roky, nebo kdy to bylo, po sobě díly 3, 4, 5, dospěl jsem k tomu, že ta trojka je o něco lepší. Rozsahem i celkovou uspořádaností toho světa. ale fakt jen o milimetr, protože MM 4 + 5 je božárna a mám to pořád nad tou šestkou. Nicméně jednička je taky pecka a mít to grafické zpracování aspoň jako ta trojka, mohl by to být klidně fakt nejlepší díl.

  • Rootan napsal:

    Dobrý žebříček, v mém jsou na prvním místě všechny tři díly Falloutu a následuje s těsným odstupem Diablo I. Pak další dva díly Diablo, ale první se mi líbí nejvíc pro svou originalitu.

    • Popy napsal:

      Tak to se docela shodneme, Fallout je pro mě opravdový klenot, a je jen škoda, že více studií se nenechalo ovlivnit podobným herním stylem, taková RPG bych si přál, zejména ve stylu Fallout 1 a Fallout 2. Hlavně ten svět, zasazeí postav, celková hratelnost a atmosféra byla prostě skvělá.

      • Rootan napsal:

        Atmosféra a hlavně příběh Falloutu je skvělý. Zasazeno do budoucnosti jako film Terminátor, jaderná válka, mutanti. Když jsem hrál poprvé, byl to obrovský zážitek a mnoho hodin zábavy.
        Navíc hru stvořilo pár lidí a nic moc se od ní nečekalo. Hra měla být ještě pesimističtější, ale vývojáři museli proti své vůli předělat některé konce, aby tomu tak nebylo.

        • Popy napsal:

          Zajimavé, nevěděl jsem. Mě teda přijde Fallout pesimistický dost, i když odlehčení a vtípků je tam také dost.

      • Pentium napsal:

        Dovolil bych si v té souvislosti upozornit na fan project Van Burena, budovaného maximálně na původních návrzích Black Isle. Nedávno se to znovu blýsklo médii, pokud jste to nezachytili.

        https://projectvanburen.com/

        Více informací i na No Mutans Allowed.

        Tak mě napadá, proč k tomu navyůa ždná šortka? >:-|
        Existuje i tech demo, pokud neznáte.

  • Iarmanu napsal:

    já bych tam vměstnal určitě něco z Realms od Arcania trilogie, třeba parádní Riva u nás byla díky překladu dost populární a audio track při táboření ve Star trailu mi zní v hlavě doteď. Tuhle jsem četl v retro score článek o historii RPG, a o Schwarze Auge tam nebyla ani zmínka, což mě dost překvapilo.

    • Popy napsal:

      Ano, Realms of Arcania také super, myslím, že jsem dohrál první a druhý díl, ale dost se mi to plete s jinými hrami, jako byl Lands of lore a další

  • Radek napsal:

    A co říkáte na Mass Effect? Je to RPG?

    A co série Divinity?

    • Popy napsal:

      Divitnity je parádní hra, alespoň tedy ty nové díly original sin, já do nic ovšem nikdy nepronikl natolik, abych je dohrál, ale vidím v nich opravdu dobré hry, je to možná tím, že už nejsem ochotný obětovat tolik času do složitých mechanik, ve kterých fanoušci vidí tu krásu. Na druhou stranu jsem hrál i starší díly Divine Divinity mám takový dojem. nebylo to špatné. Mass effect je klasika, zejména první díl bylo zjevení a opravdu dobrá hra. Je pravda, že tenhle žebříček by mohl mít klidně top 30 RPG her, a pořád by tam byly jen kvalitní a zábavné tituly, bohužel jsem jich musel vybrat 10 :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle