#hvdosdev

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1744 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tato akční plošinovka z roku 1994 existuje pod dvěma názvy - celosvětově vyšla jako Blackthorne, pro evropský trh jako Blackhawk. Pod jiným názvem se distribuovala z toho důvodu, že by se mohla plést s pivem Blackthorn (bez "e" na konci). Originálku Blackhawku mám od devadesátých let a koupil jsem ji v jednom malém městečku za 99 korun (jak značí nálepka v horní pravé straně big boxu Blackhawk).

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

V tomto příspěvku bych chtěl porovnat oba big boxy. Má krabice Blackhawku (EU) není bohužel v nejlepším stavu, ale stále si ji nechávám, protože to byla jedna z mých prvních originálek, která jako jedna z mála přežila všechna ta desetiletí stěhování.

Když porovnám celkovou kvalitu materiálu i zpracování obou big boxů, tak nebude překvapením, že vychází Blackthorne (US) jako vítěz. To dává smysl, byl totiž cílený pro domácí trh. Co se týče vizuálního zpracování na předních stranách, zdá se mi Blackthorne (US) temnější. Na krabici Blackhawku (EU) na pravé straně je toho k vidění zase víc; nepřítel, kterého ve hře budete nejběžněji potkávat a nějaké prostředí k tomu. Co je lepší?

Těmto nepřátelům jsem před více než 20 lety říkal "čerti". Ve skutečnosti jde o gobliny (které bych se nebál nazvat "orky"), i když je sám Blizzard pojmenoval názvem "GRAG'OHR". Design těchto nepřátel se mimochodem velice podobá finálnímu bossovi ze hry The Lost Vikings, kterou Blizzard vydal před Blackthornem.

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Zadní strany jsou z hlediska ilustračních screenů ze hry a popisků stejné. Jediným rozdílem, mimo změnu jména hlavní postavy, je chybějící velký nápis "VENGEANCE" (pomsta). Za vynikající slogan považuji větu z PC Gameru, která se snaží co nejlépe nalákat na hru těmito slovy: "Představte si Prince z Persie s brokovnicí... a máte dobrou představu o tom, o čem je Blackthorne.".

Marketingově je to snad ten nejlepší slogan, i když výrobu hry inspiroval hlavně Flashback (a před tím Another World), který vyšel o rok dřív.

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

V každé z krabic se nachází manuál a cédéčko. Jak je vidět, nebyla vyrobena v nižší kvalitě pouze krabice, ale také její obsah. Manuál Blackhawku (EU) kompletně postrádá barvy a když otevřeme krabičku s CD, byl jakýkoliv potisk vynechán i tam:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Po zabroušení do manuálu pozoruji, že se ve verzi pro Blackhawk (EU) zmenšilo písmo tak, aby se ho na každou stranu vešlo co nejvíce. A kompletně se vynechaly i obrázky.

Na následujících fotkách jsem otevřel oba manuály na stejném místě. V Blackthornu (US) si na jedné dvojstraně můžeme prohlížet obrázky a popisky k předmětům, které ve hře využíváte a sbíráte:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Na další dvojstránce jsou zase pouze nepřátelé:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Oproti tomu se na stejnou dvojstranu vejde v Blackhawku (EU) celá kapitola o předmětech, nepřátelích a ještě i začátek další kapitoly:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

I toto kolo vyhrává Blackthorne (US). Jeho obsah je za mě bezkonkurenčně kvalitnější a lepší.

Po prolistování dalších stran manuálu pro evropské krabice dojdeme k tomu úplně "nejlepšímu" rozdílu. V kapitole credits (titulky) si bohužel nedali záležet a dopustili se strašného komolení jmen autorů. Na levou stranu následující fotky jsem umístil credits z Blackthornu (US) a vedle toho manuál s chybami:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

Jednou uvádějí pod kolonkou "PC CONVERSION" bývalého šéfa celého Blizzardu jako Michael Morhame. Poté ho pod "SOUND/MUSIC" napsali jako Morehaime. Správně to bohužel není ani v jednom případě.

Pod kolonkou "TEXT/DIALOGUE" je místo Ronald Millar napsáno Ronlad Millar. A Frank Pearce, který byl jedním ze tří spoluzakladatelů, je uveden jako Frank Page.

Bohužel tento manuál nepokazili pouze lokalizátoři. Když jsem otevřel první stranu své původní originálky, našel jsem "pěkné" vzpomínky:

Krabice: Blackthorne a Blackhawk

To mi připomíná, že pokud jste si nezapsali kód z dohraného levelu, museli jste po každé smrti začít úplně od začátku. Já byl do hry a originálky asi tak zažraný, že mě nenapadlo použít ani papír a zapisoval jsem to rovnou do manuálu. Pravdou je, že v té době mě vůbec nenapadlo, že by na tom bylo něco špatného. Naštěstí dnes hlásám, že na krabice a manuály se nic nepíše ani nelepí...

Autor: Guldy

Celoživotní hráč. Fanoušek akčních filmů, scifi a fantasy. SW/LOTR nerd. Sběratel PC big boxů. Zaměstnán ve firmě Warhorse Studios.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle